Верховна виборча рада Туреччини через одинадцять днів після повторних парламентських виборів, що відбулися 1 листопада, оголосила їх офіційні результати й кількість депутатських місць, які одержать політичні партії у вищому законодавчому органі країни.

 

Перемогу виборола пропрезидентська Партія справедливості й розвитку, за яку проголосували 49,5 відсотка. Вона одержить 317 місць (із 550) у парламенті. Це дозволить її лідерові Ахмету Давутоглу самостійно сформувати новий уряд. Основна опозиційна Народно-республіканська партія набрала 25,3 відсотка голосів виборців і отримає 134 мандати. Ще 59 місць у парламенті дістанеться представникам Демократичної партії народів, а ультраправій Партії націоналістичного руху — 40.


Перше засідання нового складу Великих національних зборів Туреччини відбудеться через 5 днів після оголошення офіційних результатів виборів — 17 листопада. Цього дня депутати складуть присягу й почнуть процедуру виборів голови парламенту. Очікується, що голосування по кандидатурі голови зборів проходитиме 23 листопада. Після цього президент Туреччини Реджеп Ердоган вручить мандат на формування уряду Ахмету Давутоглу як лідеру партії, що перемогла на виборах. Згідно з конституцією Туреччини, на це відведено 45 днів.


А поки що за розпорядженням турецької влади в країні проводиться широкомасштабна антитерористична операція перед 10-м самітом лідерів країн «Групи 20», який відбудеться 15-16 листопада в курортному місті Анталья. У ній беруть участь майже 5 тисяч поліцейських. Їм уже вдалося затримати 11 осіб, підозрюваних у зв’язках з терористичним угрупованням «Ісламська держава», повідомило турецьке інформаційне агентство Anadolu Agency.