Перебіг реформ в Україні обговорили під час зустрічі Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман та засновник фундації «Відкрите суспільство» Джордж Сорос.

В. Гройсман зазначив, що попри складні дискусії у стінах парламенту, Верховна Рада здатна приймати важливі для країни рішення. Зокрема, зауважив він, у четвер депутати ухвалили 21 законодавчий акт, серед яких низка важливих законів у сфері економіки та боротьби з корупцією. В. Гройсман особливо акцентував на ухваленні закону, яким передбачено створення Державного бюро розслідувань, та ухваленні «антидискримінаційної» поправки до Трудового кодексу. Він також повідомив, що готується до ухвалення новий закон про державну службу.
Під час зустрічі йшлося також про реформу з децентралізації та реформу судової сфери. Керівник парламенту підкреслив, що децентралізація влади сприятиме прискоренню реформ. «Тільки-но ми побудуємо якісну систему врядування в країні, це одразу вплине на якість і швидкість реформ, стане набагато краще», — підкреслив В. Гройсман.
Говорячи про судову реформу, Голова Верховної Ради зазначив, що парламент звільнив 227 суддів, і повідомив, що ініціюватиме розробку нової системи призначення суддів.
В. Гройсман також розповів про реформу внутрішньопарламентських процедур, зауваживши, що в парламенті працює Місія Європарламенту з оцінки потреб на чолі з Петом Коксом. «Я очікую, що до кінця січня наступного року ми розробимо системний план змін в українському парламенті», — сказав В. Гройсман, підкресливши, що перші кроки вже здійснено, зокрема «починають з’являтися нові електронні сервіси».
Голова Верховної Ради також повідомив про новацію у підготовці порядку денного пленарних засідань — запровадження тематичних днів, під час яких розглядається комплекс законопроектів щодо реформування тієї чи іншої сфери. Зокрема, на наступному пленарному тижні планується провести день освіти, низку інших тематичних днів.
Своєю чергою, Дж. Сорос високо оцінив роботу парламенту у частині законодавчого забезпечення реформ.
В. Гройсман привітав Дж. Сороса з високою державною нагородою, якою його у четвер нагородив Президент України Петро Порошенко.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.