Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман узяв участь у міжнародній конференції «Реформи: долаючи «стару» Україну», яку провели Міжнародний фонд «Відродження» і Національна рада реформ. У своєму виступі глава українського парламенту наголосив, що Верховна Рада уже демонструє, що здатна приймати рішення, які дадуть змогу вибудувати серйозну системну роботу в різних сферах життя суспільства — економіці, освіті, охороні здоров’я, соціальній політиці. Ключовою, наголосив Володимир Гройсман, є реформа з децентралізації влади.

Він зауважив, що в процесі децентралізації влади вже є зворотний зв’язок — почали створюватися самодостатні громади, помітні перші кроки фінансової самостійності й спроможності громад.

«Звичайно, хотілося б, щоб цей процес відбувався набагато швидше, — сказав В. Гройсман, — але ми насправді долаємо «стару» країну, долаємо стару корупційну систему. За 24 роки розвитку був і спротив, і нерозуміння».

У міжнародній конференції взяв участь і глава фундації «Відкрите суспільство» Джордж Сорос, який перебуває з візитом в Україні. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запевнив, що Україна незворотно стоїть на шляху демократизації та реформ.

Глава парламенту також відзначив, що Верховна Рада ухвалила всі необхідні рішення для лібералізації візового режиму з Європейським Союзом та подолання такого негативного явища, як корупція. Наголосивши, що нині все залежатиме від реалізації прийнятих законів.

У коментарі журналістам Голова Верховної Ради також повідомив, що до кінця нинішнього року варто очікувати внесення Президентом України змін до Конституції в частині реформування судової влади. Глава парламенту висловив сподівання, що до кінця року Верховна Рада ухвалить в цілому зміни до Основного Закону в частині децентралізації влади, наголосивши, що вони цілком відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування.

КОМЕНТАР

Володимир ГРОЙСМАН про ухвалення парламентом пакета «безвізових» законопроектів:

«Ми виконали той план завдань, який стояв перед Верховною Радою, в тому числі прийняли досить важке рішення стосовно змін до Трудового кодексу, було також ухвалено низку законів, пов’язаних із боротьбою з корупцією. Тепер очікуємо на зворотний зв’язок з партнерами Європейського Союзу і конкретики щодо запровадження безвізового режиму. Ми готові продовжувати реформи. Учора я підписав антидискримінаційний законопроект і відправив його на підпис Президентові України. Щодо інших «безвізових» законопроектів — очікуємо висновків європейських партнерів, одразу після цього законопроекти будуть підписані й направлені Президентові України».

 

 

У першому ряду другий ліворуч засновник фундації «Відкрите суспільство» Джордж Сорос.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.