Франція буде безжальною до терористів. Це пообіцяв президент країни Франсуа Олланд. І відповідь не забарилася. Уже в ніч на понеділок авіація країни спільно з американськими ВПС завдала потужних авіаударів по позиціях джихадистів у Сирії. І, вочевидь, це тільки початок. Криваву п’ятницю 13 листопада в Парижі вже назвали європейським 11 вереснем. Серія терактів в центрі Європи забрала життя 128 людей, вклала на лікарняні ліжка майже 200 і змусила здригнутися весь світ.

 

Шок. Але шок, який змушує мобілізувати зусилля і дати відповідь на виклик. Французькі влада і поліція вражають оперативністю. Протягом лічених годин після терактів було запроваджено надзвичайний стан (який, можливо, продовжать на три місяці) і закрито кордони держави. Силовики не стали церемонитися із терористами, які захопили заручників у концерт-холі «Батаклан», і здійснили блискавичний штурм, що врятувало життя сотням людей. Із Парижа продовжують надходити нові повідомлення стосовно можливих організаторів терактів. Особи більшості терористів-смертників вже встановлено, так само як і коло їхніх родичів та знайомих. До розслідування підключилися спецслужби Бельгії, де протягом останніх двох років жили двоє із терористів.


«Ми знаємо, що терористичні операції готувалися і готуються зараз не тільки стосовно Франції, а й інших країн Європи», — заявив учора прем’єр-міністр Франції Мануель Вальс. Силові структури всіх країн, в тому числі й України, переведено в режим посиленої готовності. Всі свідомі того, що теракти можуть повторитися. Можливо тому,  цими днями біля посольств Франції по всьому світу стільки квітів і свічок. 


Україна, що переживає терористичні атаки ось уже два роки, як ніхто розуміє почуття французів: жаль, розгубленість, гнів, палке бажання дати відсіч. І знає, що у війні з терористами солідарність — єдине, що може допомогти протистояти ворогу.

 

На знімку: на поминальну месу в Парижі на знак солідарності прийшли люди різних національностей і релігій.

 

До посольства Франції у Києві продовжують нести квіти.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.