«Велика двадцятка» посилить боротьбу з тероризмом. Про це домовилися на саміті в Анталії лідери країн-учасниць. Президент США Барак Обама пообіцяв активізувати зусилля з ліквідації «Ісламської держави» в Сирії і запобігти проведенню її прихильниками атак на кшталт тих, що сталися в Парижі. Водночас лідери європейських держав закликали Росію зосередити свої військові зусилля у Сирії проти радикальних ісламістів, а не поміркованої опозиції.

Виступаючи на саміті в Туреччині, Барак Обама назвав теракти в Парижі, скоєні ІДІЛ, нападом на весь цивілізований світ і пообіцяв Франції допомогу в затриманні відповідальних за цей злочин. «Ми подвоїмо наші зусилля, співпрацюючи з іншими членами коаліції, щоб добитися мирного переходу влади в Сирії і усунення ІДІЛ як сили, котра може створити стільки болю і страждання людям в Парижі, в Анкарі та в інших частинах земної кулі», — зазначив президент США. Напередодні у Відні учасники переговорів із врегулювання ситуації у Сирії узгодили графік формування перехідного уряду країни.


До речі, саміт в Анталії відбувався під акомпанемент перших заяв французьких правоохоронців, які затримували причетних до терактів. Один із них потрапив до Франції як біженець. Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер жорстко відповів на спроби пов’язати хвилю біженців та теракт: «Нападники були злочинцями, а не біженцями». А президент Європейської Ради Дональд Туск додав, що бомбардування Росією Сирії збільшує кількість мігрантів, які намагаються потрапити до Європи.


Водночас РФ, що входить до «Великої двадцятки», намагається використати свою присутність для політичної реабілітації. Сподіваючись, що їх діяльність у Сирії може примирити світ із війною, розв’язаною Путіним в Україні. Барак Обама та Володимир Путін напередодні говорили в кулуарах. Та коментарів про свою бесіду потім не давали. Відомо лише, що провідним питанням стала саме Сирія. Формально коаліція, очолювана Сполученими Штатами, та Росія мають у Сирії спільну мету — боротьба з ІДІЛ. Утім, Захід уже неодноразово закидав Росії, що насправді Путін допомагає сирійському президенту Башару Асаду боротися проти поміркованої опозиції в країні. Коментуючи перспективу зняття санкцій з Росії, керівництво Євросоюзу уточнило: це було би можливим лише після виконання Мінських домовленостей, тобто не тепер, повідомляє Бі-бі-сі.


Насамкінець хочеться згадати курйоз, що стався в Анталії, але не має жодного стосунку до міжнародної політики. На сцену саміту під спалахи фото- та відеокамер вийшло троє... котів! Звідки вони з’явилися і як туди потрапили — не відомо. Фактом залишається тільки те, що в Інтернеті відео з котами на сцені набрало значно більше переглядів, ніж заяви Обами чи Путіна. Це свідчить, що, незважаючи на надзвичайно високий градус міжнародних відносин, люди все-таки втомилися від воєн та облич політиків.