Німеччина теж почала убезпечувати себе від можливого терору. Відновлено прикордонний контроль на кордоні з Францією, усі підходи до приміщення посольства цієї країни у Берліні перекрито, поліція на вулицях озброєна, усюди перевіряються підозрілі особи. 

Представники правоохоронних органів вважають, що таким масштабним нападам, як у Франції, можливо запобігти лише на стадії їх підготовки. Відтак поліція наполягає на запровадженні інтенсивного прослуховування і стеження за підозрілими.


Досі європейці особливу увагу приділяли дотриманню засад свободи та приватної сфери. Нині вони готові на великі поступки: перевіряти документи, всюди запровадити ретельний контроль. Представники уряду ФРН уже повідомили про намір запровадити додаткові заходи безпеки, зокрема не лише спостереження на вулицях, а й контроль банківських операцій, прослуховування телефонних ліній та зв’язку громадян в Інтернеті. Такі плани уряд уже давно намагався втілити, але вони провалювалося через спротив громадських організацій. Тепер будь-які заходи посилення контролю суспільства виправдовуються аргументами безпеки. Як заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, цей «напад на свободу» стосується не лише Франції, «він стосується нас усіх».

Берлін.