Другий тур місцевих виборів відповідав міжнародним демократичним стандартам, а зафіксовані порушення суттєво не вплинули на остаточні результати голосування. Про це під час учорашньої прес-конференції заявив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель. Однак попри загальне зменшення порушень виборчого законодавства та застосування маніпулятивних технологій, таки було виявлено «піраміди підкупу». Зокрема, у Дніпропетровську, за оцінкою Міністерства внутрішніх справ, до такої піраміди було залучено майже 10 тисяч виборців. «Це була наймасштабніша схема підкупу, тому закликаємо МВС максимально публічно розслідувати цю справу для того, щоб вона стала запобіжником для неповторення подібної ситуації в майбутньому», — зазначив 
О. Кошель.
Загалом Комітет виборців України зафіксував 245 порушень виборчого законодавства, з яких 40% — порушення правил ведення агітації, 30% — порушення процедурні в роботі дільничних виборчих комісій, 20% — це такі порушення, як спроби виборців сфотографувати або винести бюлетень чи видача бюлетенів без пред’явлення документів та 10% — порушення, пов’язані з можливим підкупом.
Президент Петро Порошенко, коментуючи результати другого туру, наголосив, що в більшості міст ці вибори мали принциповий характер. «В абсолютній більшості міст, де був другий тур, наступного дня, і це вперше в історії України, підрахунок голосів було завершено. В абсолютній більшості міст, до того ж і на сході, і на заході, перемогли представники нашої демократичної коаліції», — підкреслив він і звернув увагу, що нинішні вибори особливі тому, що привели до влади людей, яким втілювати в життя реформу з децентралізації місцевої влади.
Про те, як проходив другий тур виборів та які результати голосування, з місць повідомляють наші власні кореспонденти.

Київ 

За попередніми результатами обробки 100% протоколів виборчих дільниць, чинний міський голова столиці Віталій Кличко у другому турі виборів набирає 66,5% голосів. Його суперник — позафракційний народний депутат України Борислав Береза, — за попередніми даними, набирає 33,51%.
Учора зранку тервиборчком перейшов до обробки результатів голосування за оригіналами протоколів районних ТВК. Станом на 12-ту годину, всі 10 столичних районів здали свою виборчу документацію. Останніми протоколи передали до міської комісії Деснянський та Дарницький райони. Суттєвих порушень під час виборів зафіксовано не було, однак явка виборців у другому турі була низька — 28,47%, що на 12% менше, ніж у першому турі. Найпасивніше голосували в Солом’янському районі: явка — 26,9%, найактивніше на Оболоні — 31,5%. Певним розчаруванням для киян було те, що Віталій Кличко перед другим туром виборів відмовився від участі в теледебатах із Бориславом Березою. А також, вочевидь, не випадково, кияни не отримали до виборів платіжки за житлово-комунальні послуги, в яких мають нараховувати по-новому плату за опалення. Перед першим туром виборів пенсіонери (однак лише ті, хто отримує дуже крихітні пенсії) та малозабезпечені отримали від міського голови по 100 гривень матеріальної допомоги на соціальну «Картку киянина», повідомляє наш кореспондент Анна ШЕВЧЕНКО.

Львів 

Явка виборців становила майже 39%. За даними львівської соціологічної компанії «Фама», що проводила екзитпол на замовлення телеканала «24», більшість львів’ян підтримали на виборах чинного міського голову Андрія Садового, який набрав 61,8% голосів, у Руслана Кошулинського — 36,8%. До слова, серед опитаних 1,4% виборців заявили, що зіпсували бюлетені.
Попередні результати екзитполу від Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), станом на закриття дільниць, також показують перемогу Садового — 61,4% голосів. Кошулинський набрав 38,6% голосів, повідомляє наш власний кореспондент Христина ГОРОБЕЦЬ.

Кіровоград 

Навіть скромні прогнози стосовно того, що явка виборців становитиме майже 35%, виявилися надто завищені. Cтаном на 20-ту годину 15 листопада участь у другому турі виборів міського голови Кіровограда взяли 27% виборців. У виборах узяли участь менш як 52 тисячі кіровоградців.
Тим часом штаби обох претендентів на високу міську посаду поквапилися назвати переможцем саме свого кандидата. За даними екзит-полу Research & Brandіng Group, переможцем виборів на посаду міського голови Кіровограда став кандидат від «БПП «Солідарність» Андрій Райкович із 52,1% голосів виборців. А за результатами паралельного підрахунку голосів штабу Артема Стрижакова, саме він нібито переміг у другому турі на всіх 122 дільницях Кіровограда, випередивши опонента аж на 396 голосів.
Із приємних наслідків другого туру перегонів є те, що до поліції надійшло лише одне повідомлення про можливе порушення, пов’язане з виборчим процесом. Та й те за результатами перевірки не знайшло підтвердження, повідомляє наш власний кореспондент Петро МЕЛЬНИК.

Запоріжжя 

Цього разу в обласному центрі було не тільки швидко підраховано, а й оброблено всі 100% протоколів дільничних виборчих комісій. Перемогу здобув представник Опозиційного блоку головний інженер «Запоріжсталі» Володимир Буряк — за нього віддали голоси 58,48% виборців. Його конкурент, народний депутат і ректор ЗНУ Микола Фролов, отримав 41,52% голосів.
Також одразу підрахували голоси в Бердянську, де перемогу святкує представник «Нашого краю» Володимир Чепурний — він отримав понад 21 тисячу голосів. За чинного міського голову Олексія Бакая проголосували майже 17 тисяч виборців.
У Мелітополі ще з вечора було відомо про перемогу в.о. міського голови Сергія Мінька (БПП «Солідарність»), який отримав понад 57% голосів виборців, тоді як представник Опозиційного блоку Олександр Рябіков — лише 42%, повідомляє наш власний кореспондент Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Дніпропетровськ 

Другий тур виборів міського голови Дніпропетровська, де конкурували представник Опозиційного блоку Олександр Вілкул та один із лідерів «УКРОПу» Борис Філатов, став найнапруженішим у країні. І хоча, за даними екзитполу соціологічної служби SOСІS, за Б. Філатова проголосували 55,8% виборців, а за О. Вілкула — 41,5%, на час здачі номера офіційними результатами це підтверджено ще не було.
Тим часом у Кривому Розі, де переможцем у другому турі з перевагою у 752 голоси оголошено представника Опозиційного блоку Юрія Вілкула, вимагають скасування результатів виборів на дільницях, де зафіксовані масові порушення. Про це під час прес-конференції заявив голова Дніпропетровської обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» Олександр Лигін. За його словами, спостерігачі від кандидата Юрія Милобога, якого висунула «Самопоміч», зафіксували факти масових порушень на виборчих дільницях по всьому місту. Особливо це стосується Інгулецького району та віддалених районів Кривого Рогу — селищ Рахманова, Ілліча і Авангард. Тож у Кривому Розі протистояння продовжиться у судах.

Миколаїв

На виборах міського голови перемагає 33-річний директор ІT-компанії Олександр Сєнкевич, який представляє політичну партію «Самопоміч» — за нього проголосували 80 636 миколаївців. Його конкурента, екс-голову облради Ігора Дятлова, що представляв Опозиційний блок, підтримали 63 567 виборців. Зазначимо, що в першому турі Дятлов був беззаперечним лідером, обійшовши Сєнкевича на 18 860 голосів. Проте у другому турі взяли участь 146 863 миколаївців, що майже на 20 тисяч більше, ніж три тижні тому, повідомляє наш власний кореспондент у Миколаївській області Кирило РИЖАНОВ.

Черкаси

У другому турі голосування на виборах міського голови Черкас взяло участь близько 24 відсотків жителів обласного центру. Це найнижча активність виборців за всю історію волевиявлення містян. За попередніми підрахунками голосів, лідирує голова обласної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Бондаренко. Чинний міський голова Сергій Одарич уже заявив, що у разі програшу не оскаржуватиме результати виборів у суді, повідомляє з Черкас Ліна ЛЕБЕДЕНКО.

Житомир

У другому турі на виборчі дільниці прийшло близько 28 відсотків виборців, тоді як два тижні тому явка перевищила 38 відсотків. За попередніми даними, перемогу здобув нинішній перший заступник міського голови Сергій Сухомлин. 15 листопада також відбулися повторні вибори Гришковецького селищного голови Бердичівського району і Торчинського сільського голови Коростишівського району, а також депутатів низки сільських та селищних рад, повідомляє з Житомира Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Ужгород

За підсумками другого туру міським головою Ужгорода став 46-річний висуванець партії «Відродження», секретар міської ради Богдан Андріїв. «Після другої години ночі понеділка Ужгородська міська виборча комісія оголосила офіційні результати голосування: за Богдана Андріїва подано 20 665 голосів, за Сергія Ратушняка — 10 932 голоси», — повідомив член МВК Олег Лошак. За офіційними даними, явка становила майже 38 відсотків виборців. Богдан Андріїв на своїй сторінці у Фейсбуку запевнив виборців, що докладе максимум зусиль, аби виправдати довіру ужгородців, повідомляє наш власний кореспондент у Закарпатській області Василь НИТКА.

Івано-Франківськ

У другому турі майже 38 тисяч городян віддали перевагу представнику ВО «Свобода» Руслану Марцинківу. За його опонента Ігора Насалика, який, до речі, лідирував за результатами першого туру, проголосувало близько 29 тисяч мешканців міста. Водночас понад 115 тисяч потенційних виборців не взяли участі у голосуванні. Не чекаючи офіційних результатів тервиборчкому, Ігор Насалик через соцмережі відразу ж після оголошення цифр екзит-полу привітав переможця та побажав, щоб «за час його праці міським головою були виконані всі ті реформи і впроваджені всі ті ініціативи, яких потребує громада», повідомляє наш власний кореспондент Галина БРУХАЛЬ.

Херсон

Повністю справдився прогноз, що явка виборців у другому турі виборів міського голови Херсона буде рекордно низькою через відмову брати участь у перегонах досить популярного колишнього градоначальника Володимира Сальдо. Так воно і вийшло: оскільки шістнадцять тисяч городян, котрі віддали свої голоси за Сальдо у першому турі, на другий у більшості своїй не прийшли, то дільниці відвідали майже 20 відсотків виборців. З великим відривом від свого суперника Владислава Мангера переміг діючий міський голова Володимир Миколаєнко. І хоч напередодні другого туру його затято поливали брудом у нелегальних листівках та газетах, це спричинило протилежний ефект, повідомляє наш власний кореспондент Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Рівне

За попередньою інформацією, отриманою мережею ОПОРА під час прийняття Рівненською міською виборчою комісією протоколів про підрахунок голосів виборців на 100% виборчих дільниць, у Рівному переможцем став кандидат-самовисуванець Володимир Хомко, який набрав 36 852 голоси виборців. За його опонента, висуванця «Громадського контролю» Дмитра Якимця проголосували 18 450 виборців. Тобто, за діючого міського голову Володимира Хомка віддали 64,21% голосів виборців, а за Дмитра Якимця — 32,15%, повідомляє наш власний кореспондент у Рівненській області Олександра ЮРКОВА.

Луцьк

Перемогу на виборах здобув чинний міський голова, представник Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Микола Романюк, за якого проголосували 57 відсотків громадян. Його опонент, член партії «УКРОП» Олександр Товстенюк має підтримку 43 відсотка виборців. Щодо активності лучан, то лише 43,1 відсотка громадян брали участь у волевиявленні, повідомляє наш власний кореспондент Максим СОЛОНЕНКО.

Вінниця

За результатами екзит-полу, проведеного Комітетом виборців України, міським головою Вінниці обрано Сергія Моргунова. Як повідомив представник КВУ у Вінницькій області Владислав Телень, кандидатуру чинного в. о. міського голови Сергія Моргунова підтримали 66 відсотків городян. За його опонента, керівника обласної організації ВО «Батьківщина» Людмилу Щербаківську, проголосував 31 відсоток виборців. За попередньою інформацією, участь у голосуванні взяли приблизно 25 відсотків вінничан. За словами представника КВУ, на дільницях не зафіксовано суттєвих порушень, які могли б вплинути на результати голосування, повідомляє наш власний кореспондент Віктор СКРИПНИК.

Полтава

Результати виборів керівників двох найбільших міст області — Полтави і Кременчука, вочевидь, не стануть несподіванкою. За попередніми даними, перемагають ті, хто лідирував і після першого туру. Зокрема, нинішній міський голова Полтави Олександр Мамай, який змагався зі своїм попередником Андрієм Матковським, залишається на керівній посаді. А в Кременчуці новим міським головою стає теперішній заступник очільника міста Віталій Малецький, котрий випередив першого заступника міського голови Віктора Калашника. Голосування відбувалося загалом спокійно. Хоча без емоцій і правопорушень не обійшлося. Біля двох дільниць у Кременчуці молодики облили зеленкою волонтерів, які проводили опитування, повідомляє наш власний кореспондент Василь НЕЇЖМАК.

Суми

За попередніми результатами, діючий донедавна міський голова Олександр Лисенко переміг у другому турі виборів.
За інформацією голови Сумської міської виборчої комісії Світлани Ревякіної, на сьогодні опрацьовано дані 100% протоколів з виборчих дільниць. Згідно з цими даними, за Олександра Лисенка віддали свої голоси більше 49,75 тисяч виборців обласного центру, що становить 69,93%. Його конкурента — Анатолія Єпіфанова — підтримали майже 21,4 тисячі сумчан (30,07%), повідомляє наш кореспондент Аліса МИРОСЛАВСЬКА.

Хмельницький

Участь у другому турі голосування виборів хмельницького міського голови взяло близько сімдесяти тисяч виборців, що становить трохи більше 34 відсотків.
У понеділок зранку в міській виборчій комісії вже було оброблено 112 із 115 протоколів. Три протоколи відправили на перерахунок. Однак це навряд чи вплине на загальний хід голосування. За попередніми даними, з суттєвим відривом перемогу отримав свободівець Олександр Симчишин. Він набрав більше 42 тисяч голосів. За його опонента Костянтина Чернилевського, який до цього виконував обов’язки міського голови, проголосувало понад 24 тисяч виборців. Міська виборча комісія оголосила перерву до вівторка, після чого будуть офіційно проголошені результати голосування, передає наш власкор Ірина КОЗАК.

Краматорськ

У Краматорську приймання протоколів від дільничних виборчих комісій відбувалося дуже повільно. При цьому вчора ближче до полудня спостерігач Донецької обласної організації Комітету виборців України та Громадянської мережі ОПОРА Олександр Подолян повідомив, що Краматорська міська ТВК прийняла рішення про проведення повторного підрахунку голосів на двох виборчих дільницях.
Так, територіальною виборчою комісією ухвалено рішення про проведення повторного підрахунку голосів на ДВК №140974. У протоколі ДВК вказується, що кандидат Максим Єфімов набрав 383 голоси, а кандидат Андрій Панков — 428 голосів. За словами О. Подоляна, це рішення ТВК виглядало невмотивованим і викликало суперечки. Через півгодини ситуація повторилася і з ДВК №141018. В обох випадках, після вивчення ситуації, рішення про проведення повторного підрахунку на цих ДВК були прийняті більшістю голосів членів територіальної виборчої комісії.
У ході другого туру виборів на виборчі дільниці Краматорська, який відбувся 15 листопада, прийшли 41,4% жителів міста.
Водночас Український центр громадських даних за результатами паралельного підрахунку результатів голосування повідомив, що Андрія Панкова підтримали 52,74 відсотків виборців, а Максима Єфімова — 47,26 відсотків, повідомляє наш власний кореспондент Владислав ЛЕОШКО.

Чернігів

Під час другого туру виборів міського голови в Чернігові на виборчі дільниці прийшли майже 46 відсотків тих, хто має право голосу. Можливо, така їхня активність була пов’язана з матеріальним заохоченням містян двома командами, що боролися за перемогу. Одноразову фінансову підтримку від міської ради отримали понад 10 тисяч пенсіонерів. Чимало виборців приходили на дільниці з паспортами, на обкладинках яких було наліплено штрих-коди. Згадане, як зазначають місцеві політологи, хоча і є відкритим підкупом виборців, але водночас довести винуватість претендентів на крісло міського голови в порушенні чинного законодавства в суді буде дуже важко.
За попередніми даними, кандидат на посаду чернігівського міського голови народний депутат України Владислав Атрошенко набрав більше голосів, ніж його опонент — міський голова Чернігова Олександр Соколов. У зв’язку з цим у Чернігові та двох районах області доведеться обирати нового представника у Верховній Раді, повідомляє наш власний кореспондент Сергій ПАВЛЕНКО.

 

 

Другий тур виборів у Львові.

Фото Валерія ШМАКОВА (УНІАН)..