Уже цього тижня звіт правоохоронних органів про розслідування справ проти Майдану має бути готовий. Про це заявив Президент Петро Порошенко в інтерв’ю журналістам провідних телеканалів (на знімку). За його словами, йдеться, зокрема, про побиття студентів 30 листопада, знущання над журналістами і громадськими активістами 1 грудня на Банковій, організацію штурму Майдану 11 грудня, події в Маріїнському парку 18 лютого і вбивства активістів та інших людей.

Глава держави не має сумніву, що стосовно кожної жертви Майдану варто провести розслідування. Він нагадав і про суддів, які виносили неправомірні вироки активістам. Дотепер звільненню цих осіб із займаних посад і скасуванню їх недоторканності перешкоджала відсутність роботи Вищої ради юстиції, сформованої ще попередньою владою. Нині вже є рішення ВРЮ про притягнення до відповідальності 26 суддів, які виносили рішення у справах майданівців. Водночас Петро Порошенко висловив переконання в необхідності заочного засудження Віктора Януковича та Віталія Захарченка, які нині переховуються в Росії. «Головна відповідь відома всім: кримінальну відповідальність несуть Янукович і Захарченко — є свідчення, що вони віддавали накази», — зазначив Президент.
Спілкуючись із журналістами, глава держави заявив: у зв’язку із ескалацією ситуації на Донбасі українські військові посилили оборонні заходи та рівень бойової готовності. Наші захисники також отримали наказ відкривати вогонь у відповідь у разі виникнення загрози їхньому життю через обстріли бойовиків. Як повідомляє прес-служба Президента, це вже призвело до певних наслідків — знищено чотири диверсійно-розвідувальні групи противника, які впритул наблизилися до українських позицій. У покинутих бойовиками речах знайдено предмети, які засвідчують російське громадянство учасників групи.
За словами глави держави, відведена українська техніка перебуває в таких місцях і тримається на такому рівні бойової готовності, що залишається можливість швидко висунутися на позиції для відкриття оборонного вогню. Окрім того, Україна проводить зустрічі з керівництвом спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, під час яких інформує про всі порушення домовленостей бойовиками. Під час таких переговорів і в зустрічах у Нормандському форматі ми також порушуємо питання негайного запровадження програми розмінування територій, бо найбільше втрат на сході саме через підрив на мінах. Під час зустрічі з високим представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки, віце-президентом Європейської Комісії Федерікою Могеріні досягнуто домовленості про активне залучення Євросоюзу до цього процесу, повідомив Петро Порошенко.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).