Голова Верховної Ради Володимир Гройсман після голосування в другому турі перегонів Вінницького міського голови висловив переконання в тому, що чинний закон про місцеві вибори недосконалий і потребує перегляду. Це визнають і парламентарії, і місцеві депутати, і самі громадяни.


— Маємо створити Виборчий кодекс таким чином, щоб його ніхто не змінював під волевиявлення, — наголосив глава парламенту. — Вважаю неприйнятною практику вносити зміни до законодавства перед виборами за три-п’ять-шість місяців. Уже бачимо на практиці недоліки чинного закону. Є округи, де кандидати набрали найбільшу кількість голосів, але за внутріпартійни


Володимир Гройсман нагадав, що під час обговорення закону про місцеві вибори вносилися пропозиції, які заслуговують на увагу. Одна з них стосувалася обрання міських голів у першому турі. «Якщо кандидат на цю посаду набирає 40 відсотків голосів і розрив між першим і другим місцем становить понад 10—15 відсотків, можливо, тоді й не варто проводити другий тур, -зазначив Голова Верховної Ради. — Голосування на нинішніх перегонах засвідчує, що це логічна пропозиція. До того ж проведення другого туру потребує відповідного фінансування, а це додаткові витрати коштів».


Ключовим питанням під час обрання міських голів глава парламенту назвав рівень довіри людей. Високий рівень довіри забезпечить можливість новообраним головам проведення змін та реформ. Потреби громадян треба задовольняти. І робити це ефективно у всіх сферах життя територіальної громади. У цьому — відповідальна місія міського голови великого чи малого міста.


Володимир Гройсман висловив свою думку з приводу трагічних подій у Парижі. За його словами, трагедія у французькій столиці — це виклик усьому цивілізованому світу. «Україна теж потерпає від терористичних атак з боку Російської Федерації та їхніх найманців, — наголосив він. — Те, що відбулося в Парижі, — це напад на мирне населення, як це було, наприклад, у Волновасі. Потрібно консолідуватися та дати жорстку відсіч терористичній агресії тих країн, які перетворюються на дикунів. Наша миролюбність є запорукою спільної перемоги. Для цього необхідно відновити систему світової безпеки. Трагедія у Парижі засвідчує, що боротися з тероризмом необхідно спільними зусиллями. Тільки тоді ця боротьба буде ефективною і матиме позитивний результат».

Вінниця.