Концерн «Укроборонпром» отримав великий контракт, який стане справжнім порятунком для унікального державного підприємства (воно входить до складу концерну). Одна з компаній Південно-Африканської Республіки підписала з херсонським заводом «Паллада» угоду на будівництво доку вантажопідйомністю 8,5 тисячі тонн (на знімку). Виконавши це замовлення, верф отримає не тільки 8,5 мільйона доларів, а й потужний поштовх для подальшого розвитку. Якісна робота на відомого в світі партнера — це солідний плюс до репутації у міжнародних ділових колах і нові партнери та інвестори. «Паллада» нині залишилася єдиним в Україні підприємством, де можуть виготовляти подібні гігантські споруди.

«Контракт із ПАР для нашого підприємства став справжнім проривом. До нього останню подібну угоду про будівництво доку для Хорватії трудовий колектив реалізував ще 2012 року, перебиваючись після неї дрібними замовленнями. Змушені були скорочувати штати, а заборгованість із зарплати перевищувала три мільйони гривень. Тепер ми повністю забезпечимо роботою наших 350 працівників. І маємо потребу ще у 150 робітниках. Проблеми з додатковим наймом не очікуємо — будемо приймати назад тих, хто змушений був піти за скороченням штатів, залучимо підприємства-контрагенти», — запевнив головний інженер «Паллади» Валерій Маломан.
Потужності верфі дозволяють виготовити один великий док під ключ протягом року. Між тим «свіжий» контракт передбачає, що херсонські корабели впораються із замовленням протягом семи місяців. До слова, ще два роки тому на «Палладі» заклали док для Казахстану, замовники якого не знайшли коштів розрахуватися за нього. Він саме той, що потрібен у ПАР, до того ж готовий на 69 відсотків. Тому добудувати його встигнуть без жодних проблем — часу досить навіть із запасом. А «Укроборонпром» допоможе пришвидшити виведення держпідприємства з затяжної кризи.
«Контракт підписували у київському офісі «Укроборонпрому». Однак його укладанню передувала ґрунтовна підготовча робота. Найскладніше було підшукати суб’єкт господарчої діяльності, який став би гарантом у кредитуванні проекту. Зрештою, ним виступило ще одне наше підприємство. Зі свого боку, концерн перерахує заводу «Паллада» мільйон гривень на погашення частини заборгованості по зарплаті», — коментує для «Голосу України» перебіг подій генеральний директор «Укроборонпрому» Роман Романов.
Для Херсона, де на повну потужність уже давно не працює жодне підприємство, перспектива оживити «Палладу» стала справжнісіньким ковтком свіжого повітря. 
Укладання великого контракту негайно привітав міський голова Володимир Миколаєнко. Він нагадує, що й міська громада підтримала завод, звільнивши його від плати за землю. Завдяки цьому «Паллада» зможе економити два мільйони гривень щорічно, скерувавши ці гроші на модернізацію виробництва. Розрахунок простий: що швидше верф запрацює стабільно, то скоріше корабели розрахуються з боргами за «комуналку». Зменшиться кількість безробітних, тож попит на товари і послуги у місті пожвавиться. А це — і додаткові прибутки у муніципальну скарбничку.

Херсон.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України).