Сьогодні в Мінську на планову зустріч збереться Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі. За підсумками попередніх засідань (минулого тижня пройшли консультації в підгрупах з політичних питань і безпеки) переговорникам не вдалося досягти консенсусу з ключових питань проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях. Крім цієї теми сьогодні в столиці Білорусі обговорять ескалацію ситуації в зоні АТО й відведення озброєння.
Тим часом гібриди продовжують обстрілювати позиції наших сил і населені пункти не тільки зі стрілецької, а й з «відведеної» зброї на донецькому, луганському й приазовському напрямках. При цьому противник проводить ротацію живої сили й техніки. За даними Головного управління розвідки МО України, минулими вихідними в районах Первомайська, Стаханова, Донецька й селища Первомайське зафіксовані танки, артилерійські системи терористів калібром понад 100 мм (самохідні установки) і реактивна артилерія РСЗВ «Гради». Дані про це передані представникам СММ ОБСЄ як докази порушення бойовиками Мінських угод.
У Генштабі й АП запевняють: у випадку подальшого загострення бойової ситуації сили АТО змушені будуть повернути на першу лінію оборони раніше відведену артилерію. Про це українська сторона повідомила представників моніторингової місії ОБСЄ.
Таку комбінаторну тактику «затишшя — активізація» російсько-терористичні угруповання використовують постійно. Наші бійці на передовій повідомляють, виходячи із власного досвіду, а не з офіційних зведень штабу АТО, що в період гібридного режиму тиші втрат іноді більше, ніж у період відкритого протистояння. Версій листопадового загострення висувається декілька: від «примушування» Києва прийняти потрібні Кремлю політичні рішення до «самоствердження» бойовиків, котрі вийшли з-під контролю російських кураторів. На думку спікера штабу АТО Леоніда Матюхина, бойовики посилюватимуть активність обстрілів Донбасу, бо не зацікавлені у мирі, з настанням якого їм доведеться відповідати за скоєні ними злочини.
За даними групи «ІС», серед терористів вперто поширюються чутки про наступ, що нібито готується українськими силами. А це «жу» не спроста й не може звучати без відома шефа з Москви. Очевидно, Путін готує чергову серію гібридного закулісся, запускаючи війну на Донбасі по зимовому колу... А поки що його «потішні війська» на багатьох ділянках передової провокують наші сили й ведуть розвідку боєм для визначення їх дислокації й вогневих точок. Військові аналітики групи «Інформаційний спротив» відзначають низький рівень підготовки підрозділів російських найманців, котрі прибувають у процесі ротації з території РФ, а також груп місцевих бойовиків, котрі нещодавно «призвані» і «мобілізовані» — по суті, йдеться про гарматне м’ясо. Однак на підмогу цьому м’ясу продовжують постійно надходити від дядька Вови техніка, пальне та гумконвої.
А наше суспільство турбує різночитання в інформації, що доходить із фронту з офіційних і неофіційних джерел, змушує серйозно замислитися над цим. Днями в ефірі «Громадського радіо» представники 1-го добровольчого мобільного госпіталю заявили про загибель п’ятнадцяти українських бійців у результаті обстрілів бойовиками 7 листопада населених пунктів Пісків, Авдіївки, Мар’їнки, Опитного й Станиці Луганської... На сторінці у Фейсбуці прес-центру АТО за це число інформація про загиблих або поранених відсутня.
«Генеральний штаб ЗС України категорично спростовує таку інформацію, оскільки вона недостовірна й поширюється з метою дискредитації сил АТО», — йдеться в повідомленні Генштабу ЗСУ, розміщеному на його сторінці у Фейсбуці. При цьому рекомендується представникам вітчизняних ЗМІ уточнювати інформацію в офіційних джерел і не поширювати повідомлення, які не відповідають дійсності...