Широко розрекламована так звана Федеральна цільова програма (ФЦП) із соціально-економічного розвитку Криму та Севастополя, що розроблена і затверджена російським урядом, почала давати збої та пробуксовувати.

 

Причина банальна — у Росії немає грошей утримувати Крим. Загалом у рамках ФЦП, розрахованої на період до 2020 року, передбачено колосальну суму в 700 млрд. Ще на початку січня до Криму мали надійти перші 15 млрд. руб., передбачених для реалізації в цьому році. Проте перший транш надійшов на півострів тільки 7 жовтня і то у розмірі 1,9 млрд. руб. (майже 500 млн. грн).


На нараді в Сімферополі міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв повідомив, що і на наступний рік програму очікує коректування.


А в поточному році «будуть внесені необхідні зміни до планів-графіків реалізації ФЦП з розвитку Криму...», — сказав Улюкаєв.


Водночас самопроголошена влада Криму, в особі «глави» Сергія Аксьонова, присипляє жителів півострова, що нічого, мовляв, страшного немає, і програму буде реалізовано.


За його словами, на сьогодні всі «нюанси та наболілі місця» реалізації ФПЦ визначено, а також позначено конкретні терміни та виконавці.


Та грошей на це немає не тільки у кримському бюджеті, а й в російському. Достатньо сказати, що дохідна частина бюджету становитиме (за власними кримськими податками і зборами) лише 26 мільярдів, а інші 120 мільярдів рублів мають надійти з Москви.


Повинні. Але якщо цей процес нагадуватиме фінансування цільової програми, то грошей не вистачить ні пенсіонерам, ні вчителям, ні лікарям.


Приміром, у пологовому будинку селища Первомайський зарплата медиків значно знизилася, практично не виплачуються компенсації. А на День медпрацівника пологовий будинок взагалі залишили без премій. У лікарні відмовилися виплачувати її, сказавши співробітникам: «Не заробили».


Нині, повідомляє агентство «Кримські новини», зарплата акушерок і медсестер становить 12—14 тисяч рублів (приблизно 3—4 тис. грн.), хоча раніше вони отримували по 20—22. Ще гірша ситуація у санітарок — їх заробітна плата впала з 12—14 тисяч до 7—8 тисяч рублів.


Як розповіли медпрацівники, з початку 2015 року їм не виплачують так звані пологові сертифікати, що передбачають 50% надбавки до зарплати. У лікарні скорочено пологовий будинок, а також відділення патології вагітних і гінекології — там залишилося по п’ять ліжко-місць.

Вл. інф.