Таку інформацію учора в столиці на брифінгу повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк. За його словами, нині розслідують понад 2000 злочинів, скоєних під час Євромайдану. Уже проведено майже 8 тисяч слідчих і оперативних дій, опитано 5 тисяч свідків і потерпілих. Правоохоронці провели 900 оглядів місць подій, речей, відеозаписів.

 

«Слідством встановлено: безпосередню вказівку про розгін Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року саме у силовий спосіб давав позбавлений звання Президента України Віктор Янукович. Тоді від дій міліції постраждали 84 людини, які отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Доручення на реалізацію цього плану було надано колишньому міністру внутрішніх справ України Віталію Захарченку та секретарю РНБО Андрію Клюєву. Вони, у свою чергу, доручили втілювати цей план заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, очільнику київської міліції Валерію Коряку та голові КМДА Олександру Попову. По лінії міліції безпосередньо розігнати мітинг доручалося і здійснювалося спецпідрозділом «Беркут», — повідомив він.


С. Горбатюк також зазначив, що колишня влада незаконно притягувала до кримінальної відповідальності протестувальників. Таким переслідуванням було піддано понад 200 осіб.


«Екс-керівництво держави не змогло силою зупинити протестні акції. Тому було змінено спосіб дії. Було вирішено, нібито спираючись на законодавство, але грубо спотворюючи його зміст, щоб правоохоронні органи влаштували справжнє полювання на протестувальників. Це полягало в порушенні кримінальних справ та незаконному затриманні, арештах людей. Нині притягнуто до кримінальної відповідальності за фактами незаконних арештів 25 осіб. Зокрема, направлено до суду обвинувальні акти щодо 7 прокурорів, 4 суддів та 9 слідчих міліції. Ці результати не є остаточними. Робота ведеться, і побудована так, щоб усі понесли відповідальність, в першу чергу замовники» — підсумував він.


За словами С. Горбатюка, є низка причин, чому робота триває повільно.


«Основна полягає в тому, що велика кількість документів була знищена під час цих подій. На початковому етапі також була неналежним чином зібрана доказова база. До того ж ми не бачили ніякого сприяння з боку правоохоронних органів, які там перебували. Експертні установи також не здатні забезпечити належне проведення слідчих експертиз через недостатність працівників і забезпечення. Окремі експертизи ще досі не закінчені. Якщо у нас 2000 постраждалих, то ми повинні провести як мінімум 4—5 тисяч експертиз. Знову-таки вони тягнуться роками. Ми хотіли закінчити швидко, але не можемо, це комплексне питання», — пояснив він.