У Київському районному суді Полтави на процесі за звинуваченням Геннадія Кернеса та двох його охоронців триває допит свідків. На двох останніх засіданнях слухали відповіді одного з них — Олександра Кутяніна.

Згідно зі складеним Генпрокуратурою обвинувальним актом, 25 січня 2014 року троє місцевих євромайданівців, серед яких були Олександр Кутянін і нинішній народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, перевіряли інформацію про зібрання в Харкові груп людей, які «мали намір із застосуванням сили перешкодити мирним акціям протесту». Пересуваючись на автомобілі, вони помітили поблизу готелю «Національ», в якому мешкав міський голова Геннадій Кернес, декілька автомобілів представницького класу з російськими номерами. Тож вирішили зробити відеозйомку за допомогою мобільного телефону. Це помітили охоронці Геннадія Кернеса і нібито за його особистою вказівкою почали переслідувати євромайданівців із метою затримання. Антону Геращенку та ще одному активісту вдалося втекти, а Олександра Кутяніна наздогнали і почали бити.
Останнього також змусили викликати до ресторану «Макдональдс» ще одного свого знайомого Сергія Ряполова. Коли той прийшов, охоронці пана Кернеса, серед яких були підсудні міліціонер Віталій Блинник і працівник приватної охоронної фірми Євген Сміцький, били вже обох затриманих. Потім їх привезли до готелю «Національ», в якому перебував Геннадій Кернес. Там за участю останнього із «застосуванням катувань та погроз вбивством» допит продовжувався. При цьому, за версією слідства, міський голова Харкова «з метою примушування Ряполова до надання свідчень... завдав удар кулаком у ніс, чим заподіяв потерпілому легкі тілесні ушкодження. А саме: закриту травму лицевого черепа, перелом кісток носа». Геннадій Кернес також нібито пригрозив Сергію Ряполову вбивством. «Від удару Кернеса в Ряполова з носа потекла кров, — ідеться в обвинувальному акті. — Побачивши це, Харківський міський голова повідомив, що якщо хоч крапля крові впаде на підлогу, то Ряполова винесуть звідси вперед ногами».
Під час допиту в суді Олександр Кутянін підтвердив саме такий розвиток подій. Водночас у багатьох запитаннях до нього стала чіткіше вимальовуватися позиція підсудних та їхніх захисників. Останні прагнуть якомога тісніше «прив’язати» обставини справи до політики та особи давнього політичного суперника Геннадія Кернеса в Харкові, нинішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, якого згаданий підсудний вважає «головним фальсифікатором» криміналу проти нього. Мовляв, розповідаючи про побиття чоловіками переважно атлетичної статури, потерпілі визнають, що не зверталися по допомогу до медиків одразу після тортур, не фіксували завданих їм тілесних ушкоджень. І взагалі згадали про «катування» лише після того, як виконувати обов’язки міністра внутрішніх справ почав Арсен Аваков...
Водночас відсутність відеозаписів або інших прямих доказів скоєння злочину та певні розбіжності у свідченнях Олександра Кутяніна, його нездатність пригадати окремі важливі деталі Геннадій Кернес і його захисники вважають зайвим підтвердженням «фабрикування» справи. При цьому в останніх було так багато запитань до потерпілого, в тому числі стосовно його особистого життя, що Геннадій Кернес навіть періодично стримував їх, говорив: «Досить!». Зрештою, на останньому судовому засіданні міський голова Харкова почувався настільки впевнено, що після окремих його запитань і реплік прокурор Олександр Ганілов звертався до судді Андрія Антонова з проханням зробити так, щоб вів процес він, а не пан Кернес... На наступному засіданні, яке призначено на 30 листопада, почнуть допитувати потерпілого Сергія Ряполова.

Полтава.

 

 

Геннадій Кернес та потерпілий Олександр Кутянін під час допиту останнього.

Фото автора.