Нещодавно Президент України підписав закон, який дає змогу іноземцям і особам без громадянства проходити службу в ЗСУ. Також парламент у першому читанні прийняв закон про спрощення отримання українського громадянства для них. Як уже писав «Голос України» в серії публікацій на цю тему, для багатьох іноземців (росіян і білорусів), що захищають зі зброєю в руках суверенітет України, це питання безпеки й навіть життя. Відповідно до законів мирного часу, багатьом із них загрожує депортація, а на батьківщині — кримінальна відповідальність. У РФ і Білорусі добровольців-легіонерів уже взяли на олівець місцеві спецслужби... А тут вони продовжують отримувати від нашої міграційки листи «подяки» з вимогою покинути країну, за яку воюють.
— Для розв’язання цієї проблеми мною в співавторстві з Іваном Винником зареєстровано законопроект «Про введення мораторію на екстрадицію іноземних громадян, котрі брали й беруть участь в АТО (№3486 проект закону «Про встановлення мораторію на примусове повернення, видворення та екстрадицію іноземців та осіб без громадянства, які брали участь в антитерористичній операції чи забезпечували її проведення», — коментує народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Дмитро Тимчук. — Суть законопроекту проста: заборонити екстрадицію й примусову висилку іноземних громадян, які прийшли на допомогу Україні у важкий для неї час. У проекті документа чітко розписано порядок роботи наших правоохоронних органів і судових інстанцій, коли вони отримують запит від іншої держави на видачу учасників АТО з числа громадян цих держав.
Цей мораторій не поширюватиметься на випадки, коли йдеться про важкі злочини, скоєні на території цих держав. Водночас виключаються «кримінальні справи» за участі цих громадян в АТО: адже той-таки російський Слідком здатен наклепати терикон кримінальних справ проти росіян, які беруть участь в антитерористичній операції на боці українських сил за «вбивства російських військовослужбовців» і бойовиків на Донбасі.
Сподіваюся, Верховна Рада не баритиметься із прийняттям цього законопроекту. Це той святий борг, який Україна зобов’язана віддати своїм захисникам із числа наших зарубіжних друзів.