У другому турі виборів найбільша кількість голосів жителі Сєверодонецька віддали чинному міському голові Валентину Казакову. Його суперник — екс-градоначальник Володимир Грицишин залишився далеко позаду, незважаючи на жорсткі форми своєї передвиборної кампанії. 

 

Показово, що свого часу Валентин Казаков відмовився висуватися від Опозиційного блоку й навіть від його фінансової підтримки. Утім, у симпатіях до пропрезидентських політичних сил він також не був помічений.


Однак не виключається, що жодна з політичних сил, що пройшла в міськраду, не стане для міського голови опорою, отже, цілком розраховувати на їхні голоси Валентин Казаков не може. Наприклад, Опозиційний блок у складі міськради має 16 «багнетів» і, крім того, цілком може розраховувати ще на три, що пройшли за списками інших, партій. «Якщо неформальний лідер Ігор Бутков створюватиме депутатську групу, скажімо, «За Сєверодонецьк», то до неї можуть увійти майже двадцять депутатів, — уважає експерт Олексій Свєтіков. — На жаль, ця більшість ненадійна, якщо кілька депутатів, обраних за списком Опозиційного блоку, підтримають висуванця «Нашого краю» Сергія Шахова».


За інформацією А. Свєтікова, місцеві організації партій «Наш край», «Самопоміч», Блок Петра Порошенка та Радикальної партії вже підписали меморандум про принципи взаємодії в міській раді. «Формально від цих організацій до міської ради було обрано 18 депутатів. Тобто рівно половину складу. Але залежно від позиції, зайнятої конкретними депутатами (після обрання вплинути на їхнє «депутатство» парторганізація не може), це число може змінитися в будь-який бік», — уважає експерт. Він не виключає, що Опозиційний блок опиниться в Сєверодонецькій міськраді в ролі опозиції, а «Наш край» із союзниками з демократичних партій — більшістю. І депутати з Опозиційного блоку можуть стати «золотою акцією».


Коментуючи ситуацію, що склалася після виборів, керівник Луганської ВЦА Георгій Тука сказав, що, оскільки в міській раді є стійка переважаюча більшість демократичних сил, він щиро сподівається на «конструктивне співробітництво з новим міським головою й новим складом міськради».

Луганська область.