А в Кривому Розі кличуть на мітинг проти фальсифікацій

 

У Дніпропетровську підтвердилися дані екзитполу — перемогу на виборах міського голови отримав представник партії «УКРОП» народний депутат Борис Філатов. Згідно з оприлюдненим протоколом міської територіальної виборчої комісії, за нього проголосували 184,9 тисячі виборців, а його опонент — представник Опозиційного блоку народний депутат Олександр Вілкул отримав підтримку 158,8 тисячі городян.

 

А от у Кривому Розі крапка у виборах міського голови, схоже, поки що не поставлена. Незважаючи на те, що ЦВК оголосила про перемогу представника Опозиційного блоку Юрія Вілкула, кандидат від «Самопомочі» Юрій Милобог має намір заперечувати результати виборів у суді.


А тим часом городян закликають вийти на вулиці. Як заявила на прес-конференції координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, результати виборів, де розрив між кандидатами становить лише майже сімсот голосів, справді можуть бути оскаржені.


— У разі, якщо відбуватиметься оскарження тих чи інших рішень або протоколів дільничних виборчих комісій, результат виборів може бути змінено, — підкреслила О. Айвазовська. Утім, за її ж словами, оскарження не може відбуватися на основі політичного бажання кандидата, котрий програв. Тому якщо немає чого представити в суді, доволі важко буде визнати, що результат сфальсифіковано.


Сам Ю. Милобог стверджує, що на деяких дільницях зафіксовано масове вкидання бюлетенів. Кандидат заявляє, що, приміром, представники КВУ не зафіксували порушень тому, що просто не доїхали до місця: «Це віддалений район Інгулець, який раніше не був частиною Кривого Рогу, майже п’ятдесят кілометрів від Кривого Рогу, і саме на цих дільницях у селищах і відбувалися порушення».


Водночас секретар міської виборчої комісії Валентин Орлов відзначив, що до моменту підписання протоколу про визнання результатів виборів скарг від кандидатів не надходило. А ТВК співпрацює із правоохоронцями.
Як стало відомо, реакцією партійної організації «Блок Петра Порошенка «Солідарність» стало відкликання заяви, в якій вибори в місті визнаються.


— Як керівник фракції БПП я зв’язався з Костянтином Усовим, який очолює парторганізацію в Кривому Розі, — заявив народний депутат Юрій Луценко. — Він пояснив, що ця заява є передчасною й буде скасована парторганізацією, враховуючи заяви про фальсифікацію і ймовірні рішення про перерахування голосів.


Водночас міжнародні спостерігачі, які зустрілися з керівництвом міськвиборчкому й вивчили документи, вважають, що перемога Юрія Вілкула цілком законна.


— Подача скарг уже після підбиття підсумків стороною, що програла, більше нагадує спробу зриву виборів, — заявив член ради Мазурського воєводства, Польща Януш Недзведцький.


Учора народний депутат від «Самопомочі» Семен Семенченко на своїй сторінці в Facebook анонсував проведення в будинку міськради мітингу проти фальсифікації другого туру виборів. Також він заявив, що можуть відбуватися провокації, оскільки навколо виконкому паркуются порожні КамАЗи, а з Ігульця повідомляють, що ведеться агітація серед жителів і працівників підприємств за те, щоб «увечері захистити виконком».

Дніпропетровська область.

ДОВІДКОВО

 

Згідно з офіційними даними за Ю. Вілкула, який є діючим міським головою, проголосували 89 209 (49,25%) виборців, а його конкурент Милобог отримав 88 457 (48,83%) голосів. За результатами голосування Милобог лідирує в шести із семи районів Кривого Рогу. Вілкул отримав більшість голосів тільки в Інгулецькому районі міста, що й забезпечило йому перевагу в 752 голоси.

 

ДУМКА

 

— Основні фальсифікації, як завжди, було зареєстровано на спедільницях (психлікарні, в’язниці), там усюди одноголосне голосування за Вілкула, — написав у своєму блозі народний депутат Єгор Фірсов («УДАР»). — Ураховуючи, що перевага дуже маленька, голоси ув’язнених і психічно хворих людей фактично стали в Кривому Розі вирішальними. За допомогою народних депутатів Левуса та Висоцького, вже зареєстрована заява й відкрито кримінальне провадження за фактами фальсифікацій на дільницях у Кривому Розі. Будемо боротися. ТВК повинна зібратися й переглянути свое рішення і реально розглянути скарги штабу Юрія Милобога.