На саміті «Великої двадцятки» в Анталії світові лідери не забували про Україну. Прем’єр Канади Джастін Трюдо передав чітке повідомлення президентові РФ Володимиру Путіну: Росія повинна припинити втручання в Україні. Про це він заявив під час короткої розмови з Путіним у кулуарах саміту, передає CBC. «Я вказав, що, хоча Канада й змістила свій підхід на широкий спектр багатосторонніх і міжнародних питань, ми, як і раніше, вважаємо, що втручання Росії в Україні повинно припинитися», — заявив Трюдо. «Я також сказав, що ми солідарні з українським народом і чекаємо, що президент (Путін) повною мірою братиме участь у Мінськом мирному процесі», — зазначив канадський прем’єр.
Крім того, про Мінські угоди Путіну нагадали також президент США Барак Обама й канцлер Німеччини Ангела Меркель. Зокрема, Обама закликав президента Росії вивести війська й припинити підтримку озброєних сепаратистів на сході України.
А тим часом президент Болгарії Росен Плевнелієв в інтерв’ю газеті Іndependent заявив, що Росія веде «гібридну війну» на Балканах. За його словами, ця війна спрямована на дестабілізацію Європи, тому ЄС і НАТО мають посилити протидію наростаючій загрозі агресії з боку РФ.
«Дуже ефективний і надійний для Росії спосіб дестабілізувати Європу через Балкани, саме на них і зосередився зараз пан Путін», — упевнений Росен Плевнелієв. «Наше послання до ЄС, генеральному секретареві НАТО, нашим партнерам і західним союзникам полягає в тому, що Балкани повинні бути в самому серці європейської політики забезпечення безпеки. Зробіть більше для нас, щоб зробити більше для себе», — звернувся він до західних партнерів. Він прокладає вину на Кремль за проведення масштабних кібератак на сайти державних установ Болгарії. «25 жовтня, у день наших місцевих виборів, чимало сайтів державних установ було піддано безпрецедентній атаці хакерів», — повідомив президент Болгарії і наголосив, що «у світі дуже мало країн, спроможних організувати подібні акції», маючи на увазі Росію.
Він також поінформував читачів газети й громадськість, що після анексії Криму російська авіація почала дедалі активніше «тестувати» повітряний простір Болгарії над Чорним морем. Усе це президент Болгарії вважає «гібридною війною», що її Росія веде для прямої і непрямої агресії на Балканах. Президент закидає партнерам по НАТО те, що вони слабко реагують на плани Кремля, які стосуються ведення «гібридної війни» у регіоні. Видання нагадало, що на початку листопада президент Плевнелієв брав участь у саміті НАТО дев’яти країн Центральної і Східної Європи, на котрому було ухвалено  спільну заяву, в якій висловили занепокоєність агресивною політикою Росії у регіоні.
Це інтерв’ю неоднозначно сприйнято в Болгарії. Русофіли накинулися з нападками на главу держави, а противники зближення з Росією, яка, на їхню думку, є агресором і піратом ХХІ століття, підтримали Плевнелієва.

 

 

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент США Барак Обама й генеральний секретар ООН Пан Гі Мун на саміті «Великої двадцятки».

Фото прес-служби ООН.