Президент Франції Франсуа Олланд, виступаючи на екстрено скликаному засіданні обох палат парламенту, заявив, що після серії терористичних атак 13 листопада в Парижі країна перебуває у стані війни.

Президент пообіцяв збільшити інтенсивність антитерористичної операції у Сирії, наголосивши, що після кривавих подій у Парижі Франція має законне право бомбардувати позиції ісламістів.


Франція прагнутиме не стримування, а цілковитого знищення угруповання «Ісламська держава», заявив глава держави. «Ми повинні знищити цю організацію, що вбиває людей, але також і захистити себе, не дозволивши проникнути в нашу країну іноземним бойовикам для вчинення терактів, як це сталося в п’ятницю», — цитує Le Fіgaro.


Франсуа Олланд переконаний, що для досягнення цієї мети необхідна велика єдина коаліція. Отож уже цього тижня він матиме зустрічі з президентами США — Бараком Обамою у Вашингтоні та Росії — Володимиром Путіним у Москві.


Щоб запобігти появі кордонів усередині ЄС, Франсуа Олланд запропонував зміцнити зовнішні кордони Євросоюзу.


Також учора міністри оборони ЄС дали згоду допомогти Франції, уперше в історії застосувавши статтю 42.2 Договору про ЄС про відповідні дії у випадках агресії проти країни-учасниці ЄС. Про це заявила під час прес-конференції у Брюсселі глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні.


Тим часом французька авіація завдала нових ударів по позиціях ІД. Тривають і поліцейські рейди. Вже заарештовано понад 20 осіб, яких підозрюють у причетності до організації терактів. Ще 100 — опинилися під домашнім арештом.