Росія готова реструктурувати борг України. Про це заявив президент РФ Володимир Путін. Йдеться про 3 млрд. доларів, які встиг узяти Віктор Янукович перед втечею з України.

 

За словами Путіна, Росія пропонує розстрочку на 2016—2018 рр. з виплатою по 1 млрд. доларів щороку.


«Нас просили перенести платіж на наступний рік в обсязі $ 3 млрд. Я сказав, що ми готові на більш глибоку реструктуризацію. Готові на те, щоб цього року взагалі не отримувати ніяких грошей, а наступного року отримати мільярд, 2017 року — ще мільярд і 2018 року — ще один мільярд... Ми зробили, на мій погляд, несподівану пропозицію нашим партнерам», — цитує Путіна ТАСС. Пропозиція справді несподівана. Її було зроблено під час зустрічі G20 і після переговорів з президентом США Бараком Обамою.


«Оскільки наші партнери впевнені, що кредитоспроможність української держави буде зростати, і в нас немає підстав сумніватися, що ми отримаємо навіть три мільярди в наступному році, немає жодних побоювань у наших партнерів виступити з гарантією за цим кредитом», — заявив він, запевняючи, що США пообіцяли стати гарантом нашої платоспроможності.


Щоправда, гучна заява поки не отримала письмового оформлення. «На жаль, ми не отримали жодних заяв від міністерства фінансів Росії, і зокрема, від Росії», — зауважив учора заступник міністра фінансів України Артем Шевалев.


Хоча, швидше за все, Москва таки піде на реструктуризацію. Росія намагається будь-що повернути козирне місце в колоді світових гравців. Судячи з усього, Москва змінює тактику. Але не стратегію.