Україна має абсолютну підтримку Швеції у впровадженні внутрішніх реформ. Про це Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявив у інтерв’ю журналістам після зустрічі зі Спікером Шведського Риксдагу Урбаном Аліном.

В. Гройсман повідомив, що досягнуто домовленості про «підтримку у реформуванні українського парламенту з боку шведських колег». «Ми можемо долучити шведський досвід до меморандуму про співпрацю між Верховною Радою і Європейським Парламентом, і взяти найкраще, аби прозорість і відкритість були на найвищому рівні», — сказав він.

Санкції проти агресора повинні тривати

Керівник парламенту також повідомив, що під час зустрічі обговорено питання координації дій делегацій наших країн у міжнародних парламентських інституціях. За словами В. Гройсмана, українські та шведські парламентарії могли б «дуже чітко координувати нашу позицію, зокрема, щодо російської агресії». «Санкції проти Росії мають бути продовжені, це очевидний факт, до повного виконання Мінських угод», — сказав він.

Швеція та її законодавчий орган підтримують Україну в питанні впровадження безвізового режиму з Євросоюзом. За словами В. Гройсмана, під час зустрічі Спікер Парламенту Швеції та шведські парламентарії запевнили українських колег у тому, «що для них це є пріоритетом».

Відповідаючи на запитання журналістів, В. Гройсман назвав «надзвичайно символічним» відвідання Державного архіву Швеції, де зберігається оригінал першої Конституції Української Козацької держави Гетьмана Пилипа Орлика. Цьому важливому історичному документу виповнюється триста років. Керівник парламенту зазначив, що у цій Конституції «були закладені фундаментальні демократичні принципи, територіальна цілісність і навіть визначено засади боротьби з корупцією — тобто багато речей, які сьогодні надзвичайно актуальні для України, в тому числі, і певна децентралізація влади».

Водночас Голова Верховної Ради зазначив, що зміни до Основного Закону в частині децентралізації саме й направлені на те, аби передати владу безпосередньо людям на місця. «Думаю, що прийде час, коли ці зміни до Конституції будуть історичним документом, оскільки дадуть можливість вільно, демократично розвивати громадянське суспільство на базі сильного та ефективного місцевого самоврядування», — сказав він.

Говорячи про «Місто майбутнього» у Стокгольмі, В. Гройсман зазначив, що такий підхід до організації життя людей є надзвичайно важливим для України. «Ключовий пріоритет: міста створюються для людей і дуже важливо, щоб людина у місті почувалася комфортно», — заявив він. Технології, запроваджені в «Місті майбутнього», є «комплексним поглядом на розвиток якісного життя». «Це є викликом для України. Дуже хотілося б, щоб у містах з’явилася стратегія розвитку, щоб вони були інтегровані, щоб все, що ми маємо робити, було зроблено із залученням сучасних технологій», — зазначив він, підкресливши, що такий підхід дасть змогу людям заощаджувати кошти і підвищувати якість адміністративних послуг.

Запровадження безвізового режиму стане важливим сигналом 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман і Прем’єр-міністр Швеції Стефан Льовен (на знімку) під час зустрічі у Стокгольмі обговорили питання перебігу внутрішніх реформ в Україні та україно-шведської співпраці.

В. Гройсман, зокрема, повідомив про роботу Верховної Ради щодо законодавчого забезпечення всеохоплюючих реформ. У цьому контексті він наголосив на ухваленні низки законів стосовно посилення боротьби з корупцією, виконання Плану дій із запровадження безвізового режиму з країнами ЄС, внесення «антидискримінаційної» поправки до Трудового кодексу. Він також повідомив про перебіг конституційної реформи в частині децентралізації та реформування судової влади.

Під час зустрічі сторони обговорили шляхи врегулювання конфлікту на сході України і наголосили на необхідності безумовного виконання Мінських угод. Одностайно підтримали й продовження санкцій до Російської Федерації у разі невиконання нею своїх зобов’язань. В. Гройсман наголосив і на важливості заходів, спрямованих на подальше підвищення технічної обороноздатності Збройних Сил України.

Сторони обговорили питання європейської інтеграції України, зокрема, в контексті необхідності додаткової підтримки у запровадженні зони вільної торгівлі з країнами Євросоюзу. В. Гройсман зазначив, що надання нашій державі безвізового режиму стане «дуже важливим сигналом» для українського суспільства. Під час зустрічі також йшлося про ратифікацію Стамбульської конвенції, яку наша держава підписала 7 листопада 2011 року.

Корупція — не менше зло, ніж танки сусіда

На цьому Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив під час зустрічі з членами Групи Риксдагу з питань співробітництва з Україною. За його словами, хабарництво «є загрозою для України, і ми зробимо все для його знищення». Глава парламенту наголосив, що Верховна Рада завершує створення законодавчої бази для ефективної боротьби з корупцією. Завдяки цьому підвищиться можливість контролю за доходами чиновників, їх майном, а також прозорість їх роботи, сказав В. Гройсман. Так, ухвалено закони про створення Національного антикорупційного бюро, затверджено процедуру відбору детективів, створено Державне бюро розслідувань, почалося оновлення національної поліції. В. Гройсман також наголосив, що Україна розпочала судову реформу. У цьому контексті він повідомив, що відповідний проект змін до Конституції отримав схвальну оцінку Венеціанської комісії.

Навіть останні події у світі, Парижі  не відсунуть проблематику Києва на другий план

Під час зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана і членів української делегації з представниками групи Риксдагу з питань співробітництва з Україною, глава українського парламенту запропонував шведським колегам обговорити можливість подальшої координації дій у міжнародних парламентських організаціях для розв’язання конфлікту на сході України. Наша країна віддана виконанню Мінських угод, наголосив він, а з іншого боку ми бачимо «вдавану готовність» до встановлення миру. Володимир Гройсман наголосив на ескалації конфлікту. «Дуже важливо, щоб ми були єдині і займали спільну позицію щодо виконання Мінських угод», — підкреслив він, закликавши членів групи дружби сприяти тому, щоб ситуація «залишалася у фокусі уваги Євросоюзу». «Я просив би розглянути можливість такої підтримки і надалі, у тому числі, в рамках Парламентських Асамблей ОБСЄ і РЄ», — сказав глава парламенту, зауваживши: в січні наступного року ПАРЄ має розглядати питання подальшого обмеження повноважень російської делегації.

Водночас голова групи дружби Крістер Хаммарберг запевнив українських колег, що всі політичні сили, представлені у шведському парламенті, підтримують Україну. За його словами, в парламентському Комітеті із закордонних справ немає жодної людини з іншою точкою зору. «Ми не забуваємо про Україну і будемо надалі тримати її у фокусі уваги», — заявив він.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман високо оцінює підсумки візиту української парламентської делегації до Королівства Швеція. В інтерв’ю журналістам у Стокгольмі він повідомив, що під час зустрічей також було обговорено питання щодо «контрольованих збройних нападів з боку Російської Федерації або з боку бойовиків, що є на сході України». «Найголовніше — ми дійшли згоди, що навіть останні події у світі, у Парижі — не відсунуть проблематику України на другий план», — сказав Володимир Гройсман. Він зазначив, що «наші шведські партнери підтримують Україну і наголошують, що зусилля Європейського Союзу щодо підтримки України не будуть знижені».

В. Гройсман зазначив, що під час зустрічей зі шведськими парламентаріями сторони погодилися, що санкції відносно Росії залежатимуть від бажання виконувати Мінські угоди російською стороною.

За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:

«Позиція Швеції є фундаментальною, і ми маємо повну підтримку в необхідності виконання Мінських угод з боку Російської Федерації. Швеція дуже принципова і послідовна щодо санкцій, і підтримує Україну у взаєминах з іншими міжнародними організаціями».

 

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зі Спікером Шведського Риксдагу Урбаном Аліном.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.