Помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд закликала союзників не забувати про Україну в умовах боротьби з терористичним угрупованням «Ісламська держава» в Іраку та Сирії. Про це йдеться у заяві, яку вона оголосила днями в Берліні. 

«Навіть тоді, коли ми зосереджуємо увагу на ІДІЛ, ми не повинні забувати, що лише два роки тому майже один мільйон українців стояв упродовж днів і тижнів у сніжну погоду на Майдані з вимогою, щоб (український) уряд забезпечив їм те, що ми маємо: людську гідність, демократію, чистий уряд і правосуддя», — наголосила Нуланд. Як зазначила помічник держсекретаря, сьогодні вільна частина України становить 93% від усієї території країни, і вона продовжує існувати як демократична держава, тому що «українці боролися та помирали за свої права, і наші народи стояли разом із українським народом».
Водночас у Києві цими днями перебували міністри закордонних справ Швеції та Литви — Маргот Вальстрьом і Лінас Лінкявічюс. Саме в українській столиці вони підписали Меморандум про взаєморозуміння між Шведським інститутом та МЗС Литви, згідно з яким Стокгольм і Вільнюс запроваджують навчальні та освітні програми для молоді й педагогічних кадрів з областей східної України. 
Під час переговорів міністри Павло Клімкін, Маргот Вальстрьом та Лінас Лінкявічюс наголосили на важливості повної імплементації Мінських домовленостей і висловилися за збереження санкцій проти Росії до відновлення Україною територіальної цілісності, включаючи відновлення контролю над усіма ділянками українсько-російського державного кордону. Проблеми Донбасу та реформ обговорювалися і під час тристоронньої зустрічі з Президентом України.

 

 

 

Петро Порошенко, Маргот Вальстрьом і Лінас Лінкявічюс (зліва направо) під час зустрічі.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).