Учора в Парижі знову було неспокійно.


«О 4.30 мене розбудили звуки, дуже схожі на постріли. Подумала, що це якийсь кошмарний сон, або хтось з сусідів погано зафіксував віконниці, що їх тріпає вітер. Але ж ні! То були справді постріли. Десь поряд із Стад де Франс. Стріляли з калашів та іншої військової зброї. Штурм приміщення, де забарикадувався 9-й терорист, триває. Чути гелікоптери. Сирени поліцейських автівок... Трамвай не працює, метро зачинене», написала на своїй сторінці в ФБ кореспондент «Українського тижня» у Парижі Алла Лазарева.


Пізніше стало відомо, що метою рейду було затримання вірогідного організатора теракту Абдельхаміда Абауда. Поліція оточила будинок, де, згідно з оперативною інформацією, могли переховуватися підозрювані. Мешканців було евакуйовано.


У результаті спецоперації загинуло двоє (за іншою інформацією, троє) осіб, серед них жінка-смертниця, яка підірвала себе з допомогою пояса шахіда. Щонайменше сімох було затримано. Проте серед них Абауда не називають. Ще відомо, що під час операції кілька поліцейських дістали поранення.


Також ЗМІ поширили інформацію, що в сміттєвому баку біля концерт-холу «Батаклан» було знайдено телефон одного з терористів із смс-повідомленням про початок теракту.

Ця знахідка, можливо, виведе на інших, причетних до організації терактів у Парижі.


Поки в Парижі шукають терористів, сили об’єднаної коаліції продовжують авіаудари по позиціях Ісламської держави в Сирії. Держсекретар США Джон Керрі повідомив, що площу територій, окупованих бойовиками ІД в Сирії та Іраку, зменшено на 25 відсотків.


А в Європі тим часом переглядають політику сусідства. Як зауважила вчора представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні під час презентації пропозицій, останні терористичні атаки свідчать, що в Євросоюзу та його сусідів спільні безпекові виклики. Нова політика більше зосереджуватиметься на сфері безпеки, боротьбі з міграцією та її причинами.