Після дводенних переговорів грецької делегації із представниками міжнародних кредиторів сторони у вівторок змогли зблизити свої позиції стосовно пакета реформ у країні. 

Їх владі Афін належить виконати за найкоротший час. Про це повідомив журналістам міністр фінансів Греції Евклідіс Цакалотос. За його словами, нова угода дозволить Греції одержати черговий транш кредиту в розмірі 2 мільярди євро. Ці кошти будуть спрямовані на оздоровлення фінансової системи, яка ще не вийшла зі «штопора».


Поступливість Греції відкриває шлях і до одержання нею ще 10 мільярдів євро для санації своїх банків. На переговорах кредитори вимагали від грецьких банків жорсткішої позиції стосовно боржників, які не можуть обслуговувати свої іпотеки, і пропонували розпродавати їхні квартири та дачі. Сума заборгованості населення країни по іпотеці сягнула 107 мільярдів євро. Але уряд Алексіса Ципраса не хоче допустити примусового виселення таких клієнтів з їхньої хай і не повністю оплаченої нерухомості. За підрахунками економістів, якщо житло продаватимуть з молотка, то понад 150 тисяч родин можуть залишитися без даху над головою. А це може спричинити нову соціальну напруженість у країні.


Що стосується соціального страхування і пенсійного забезпечення, то кредитори вимагали об’єднати фонди соцстрахування, припинити виплати додаткових пільгових пенсій, які складаються з накопичувальних відрахувань у приватні й професійні страхові фонди, а тим, хто достроково вийшов на пенсію, зменшити пенсії на 40 відсотків.


«Ми домовилися із кредиторами про все, що було потрібно», — заявив міністр фінансів Греції журналістам.


Експерти вважають, що грудень і перший квартал 2016 року будуть дуже складними місяцями для уряду Алексіса Ципраса, який повинен виконувати свої зобов’язання перед кредиторами й ухвалювати закони про заходи жорсткої економії. Якщо воно вистоїть у ці важкі місяці, то ситуація в країні може стабілізуватися і загальних страйків, подібних листопадовим, більше не буде.