Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час візиту української парламентської делегації до Королівства Швеція отримав запевнення у відданості Швеції підтримці України в усіх сферах, у тому числі, пов’язаних з оцінкою подій щодо російської агресії, санкційної політики та виконання Мінських угод. Про це Володимир Гройсман заявив в інтерв’ю журналістам у Стокгольмі за підсумками візиту. Також під час зустрічей наголошувалося на важливості боротьби з корупцією в Україні.

 

«Корупція може знищити нашу державність, тому протистояння корупційним проявам і подальше продовження інших позитивних змін є одним з наших пріоритетів, — наголосив глава парламенту. — Маємо стовідсоткову підтримку і парламенту Швеції, і її уряду, яка додає нам сил і можливості допомоги у боротьбі за незалежну демократичну Україну».


«Найголовніше — ми дійшли згоди, що навіть останні події у світі, у Парижі — не відсунуть проблематику України на другий план», — сказав Володимир Гройсман. Він зазначив, що наші шведські партнери запевнили, що зусилля Європейського Союзу щодо підтримки України не будуть знижені».


Нинішній візит Голови Верховної Ради України В. Гройсмана став першим офіційним візитом очільника українського парламенту до Королівства Швеція за роки незалежності України.


Україна і Швеція споріднені історично 


Внутрішньополітична ситуація в Україні, перебіг реформ та зовнішні виклики, що постали перед нашою державою, також були темою бесіди під час аудієнції Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана у Короля Швеції Його Величності Карла XVІ Густава (на знімку).

 


Україна і Швеція, зазначив В. Гройсман, споріднені історично, ці країни єднає не лише спільне минуле, а й спільне майбутнє в єдиній європейській родині.


Більше активності на міжнародній арені


— аби наші колеги краще розуміли, що відбувається в Україні. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з українською громадою у Фінляндії, яка відбулася надвечір вівторка у Гельсінкі. Цього дня розпочався візит Голови Верховної Ради до Фінляндської Республіки.


В. Гройсман назвав необхідність подолання російської агресії на сході України та здійснення внутрішніх реформ «питанням номер один». «Для нас є величезне завдання — консолідувати світ», — сказав у цьому контексті керівник парламенту.


Треба бути наполегливими, щоб Росія поважала право


Під час офіційного візиту до Фінляндії Голова Верховної Ради України В. Гройсман також провів низку офіційних зустрічей.


Зокрема, широке коло питань двосторонньої співпраці й співробітництва у міжнародних парламентських організаціях та поєднання зусиль парламентських делегацій у міжнародних парламентських форумах було темою зустрічі глави українського парламенту зі Спікером Едускунти (парламенту) Фінляндії Марією Лохелою (на знімку).

 


«Ми з сумом спостерігаємо за тим, що відбувається на сході України, прагнемо якнайшвидшого врегулювання конфлікту, — сказала М. Лохела. — Ви маєте нашу повну підтримку щодо територіальної цілісності й незалежності України».


Сторони були одностайні у питанні необхідності виконання Мінських угод усіма сторонами. В. Гройсман подякував Фінляндії за підтримку України у ці надзвичайно важкі часи, зазначивши, що на сході України відбувається «контрольована ескалація конфлікту з боку Російської Федерації». «Україна віддана виконанню Мінських угод, і треба, щоб усі сторони виконували свої зобов’язання у рамках Мінського процесу», — наголосив керівник українського парламенту. «Без конструктивної позиції Росії Мінські домовленості виконати неможливо, маємо бути наполегливими, щоб Росія поважала міжнародне право», — заявив В. Гройсман. Голова Верховної Ради закликав до координації дій у міжнародних парламентських інституціях, зокрема, щодо врегулювання конфлікту на сході України.


Пані Спікер, своєю чергою, високо оцінила зусилля, що їх докладає Україна до виконання Мінських угод.


В Україні очікують на візит пані Спікера у лютому наступного року для участі у зустрічі керівників парламентів країн Балтії та північноєвропейських країн, яка запланована у Києві.


Пані Марія Лохела в інтерв’ю журналістам по завершенні зустрічі висловила підтримку Україні, її народу, Мінському процесу. «Ми хочемо також підтримати Україну на шляху її реформ», — сказала вона, висловивши сподівання на якнайшвидше встановлення миру в Україні. Пані Спікер також наголосила на зацікавленості фінських парламентаріїв, які представляють усі фракції парламенту, у розвитку співпраці з Україною.


Голова Верховної Ради висловив переконання, що важливим кроком до поглиблення взаємовигідної співпраці стане створення в парламенті Фінляндії Групи дружби з Верховною Радою найближчим часом. Для України також є корисним досвід Фінляндії у здійсненні реформ.

 


Відбулася також зустріч Голови Верховної Ради України з Президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо (на знімку). Після зустрічі в інтерв’ю журналістам В. Гройсман підкреслив, що ця зустріч була надзвичайно змістовною, було обговорено події на сході України, зокрема, у контексті імплементації Мінських угод. «Позиція Президента Фінляндії послідовна і принципова, він повністю підтримує територіальну цілісність і суверенітет України», — заявив він.


За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ та прес-служби Президента Фінляндської Республіки.