Центральна виборча комісія поділяє стурбованість офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій з приводу виявлених ними фактів порушень виборчого законодавства. На цьому наголосив Голова ЦВК Михайло Охендовський під час робочої зустрічі з координатором моніторингової місії міжнародної громадської організації «Політична ініціатива» Янушем Недзведцьким.

 

Пан Недзведцький повідомив про можливі порушення під час проведення повторного голосування на місцевих виборах у деяких містах. Їх зафіксували представники місії, яку він очолює. Йшлося, зокрема, про затримку прийняття протоколів дільничних виборчих комісій стосовно підрахунку голосів Краматорською міською виборчою комісією у ніч з 15 на 16 листопада через відсутність кворуму для засідання. Також, за словами координатора моніторингової місії, його колеги спостерігали факти, які можуть свідчити про спроби підкупу на виборах Дніпропетровського міського голови 15 листопада. За словами фахівців, поблизу приміщень для голосування майже на всіх дільницях міста певні особи в білих накидках з написом «Голосуй активно!» спілкувалися з виборцями, які після волевиявлення пред’являли їм запрошення взяти участь у виборах від так званої «Громадської ініціативи «Голосуй!». На запрошеннях було надруковано прізвища, імена, по батькові виборців, їхні адреси, містилися штрих-коди, та невідомі номери.


«За оцінками наших спостерігачів, за такою схемою міг бути вчинений підкуп майже 80 тисяч виборців цього обласного міста», — припустив пан Недзведцький, зазначивши, що, на жаль, усі звернення офіційних спостерігачів з цього приводу до представників правоохоронних органів залишилися без будь-якої реакції.


Водночас Михайло Охендовський зазначив: підкуп виборців є правопорушенням, за яке в Україні передбачена кримінальна відповідальність, повідомляє відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК. Для тих, хто продає свій голос, передбачено відповідальність у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, чи обмеження волі на такий само строк. На тих, хто надає виборцям неправомірну грошову вигоду, вчиняючи такі дії за попередньою змовою групою осіб або кандидатом на виборах, чекає позбавлення волі на термін від п’яти до семи років.


— Будь-які спроби підкупу виборців є, безумовно, неприйнятними для демократичної правової держави, якою є Україна, — наголосив Голова ЦВК. — Водночас виборчі комісії не наділені повноваженнями розслідування фактів підкупу виборців. Натомість обов’язок проведення перевірок щодо таких фактів та відповідного реагування на них покладено на органи внутрішніх справ.


М. Охендовський висловив сподівання, що всі випадки, які, можливо, мали місце під час місцевих виборів 25 жовтня та повторного голосування 15 листопада, зокрема і в Дніпропетровську, вже найближчим часом отримають належну оцінку з боку правоохоронних органів. А офіційні спостерігачі від міжнародної громадської організації «Політична ініціатива» повідомили: виявлені ними факти буде відображено в підсумковому звіті їхньої місії та доведено до відома Європейського парламенту у вигляді проекту відповідної резолюції.