Ініціював прийняття «диктаторських законів 16 січня» позбавлений звання Президента України Віктор Янукович, а прийняли їх шляхом фальсифікацій завдяки тодішньому керівництву парламенту і фракції ПР. Про це на брифінгу вчора повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.


Він також сказав, що уряд Азарова неправомірно легалізував застосування спецзасобів проти протестувальників під час Майдану. Зокрема, йдеться про прийняття 22.01.2014 р. постанов про дозвіл використання низки спецзасобів. Унаслідок, як повідомив чиновник, оголошено підозри Віктору Януковичу, Миколі Азарову, Віталію Захарченку... Останній ще здійснював координацію так званих тітушок, яких використовували для створення уявної видимості в суспільстві громадянського протистояння. А потім і для викрадення, побиття та інших злочинів проти протестувальників.


Що стосується вбивств 22 січня на вулиці Грушевського Сергія Нигояна, Михайла Жизневського, Романа Сеника, то конкретних винних осіб ГПУ досі не встановила. Горбатюк поясняє це тим, що тоді «Беркут» зачистив вулицю Грушевського — знищив сліди на місці події. Відеозапису саме з моментом убивств теж немає. «Але ми вже істотно звузили коло підозрюваних і вважаємо, що справи будуть розкриті», — рапортував він.


Як повідомив начальник управління спеціальних розслідувань, перших героїв Небесної Сотні було вбито кулями, які використовують в МВС для зупинки транспортних засобів, а Нигояна — картеччю від мисливського патрона з відстані не менш як три метри. В той час правоохоронці перебували від протестувальників на відстані майже 30 метрів. Слідство розглядало версії, що це могли бути переодягнені правоохоронці або провокатори, які перебували серед протестувальників.