Сесія Рівненської обласної ради сьомого скликання розпочалася із запізненням майже на годину. Перед її початком на вході до будівлі, де вона відбувалась, всіх перевіряли на наявність зброї та заборонених предметів, а порядок забезпечували чимало працівників патрульної поліції та громадських формувань. Це й не дивно, оскільки перемовини про формування коаліції та розподіл керівних посад в облраді йшли дуже важко, тож можна було очікувати провокацій зі зриву сесії.


Велику цікавість до сесії (а відтак до того, в руках якої політсили буде представницька влада на Рівненщині) виявили і народні депутати України. Зокрема, Олег Ляшко, Олександр Дехтярчук, Андрій Лозовий, Володимир Парасюк, Юрій Вознюк, Сергій Скуратівський, Олег Осуховський, Вадим Сидорчук, Іван Кириленко. Привітання новообраним депутатам надіслав і Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.


До речі, в облраді сьомого скликання «БПП «Солідарність» має 19 депутатів, ВО «Батьківщина» — 16, Радикальна партія Олега Ляшка — 10, ВО «Свобода» — 8, «Конкретні справи» — 6, УКРОП — 5. Вони й утворили однойменні фракції в облраді.


Усьоме депутатом облради обрано Валентина Крока (БПП «Солідарність»), ушосте — Михайла Вервегу (ВО «Батьківщина»). Цього разу 12,5 відсотка у раді — жінки. Серед 64 депутатів — 17 лікарів.


Депутати проголосували за те, щоб роботу першої сесії облради сьомого скликання розділити на два пленарні засідання. Перше — організаційне, або, як його ще назвали, кадрове, на якому мають обрати керівників облради, — голову, першого заступника та заступника. Але перед початком розгляду цього питання фракція «БПП «Солідарність» попросила перерву на 15 хвилин.


На посаду голови Рівненської облради була названа лише одна кандидатура — 33-річного Володимира Ковальчука, який працює помічником-консультантом народного депутата Сергія Рибалки, обраного за списками Радикальної партії Олега Ляшка. Саме це прізвище внесли до бюлетеня для таємного голосування. Результат голосування: «за» Володимира Ковальчука проголосували 34 депутати, «проти» — 15, «утрималися» — 14.

Один бюлетень визнано лічильною комісією недійсним. Відтак обраний головою Рівненської облради Володимир Ковальчук склав присягу посадової особи органів місцевого самоврядування.


Рівне.