На Полтавщині відзначили 110-річчя з дня виходу в світ першої на Лівобережжі україномовної газети. «Хлібороб» вийшов друком у листопаді 1905 року у Лубнах.

 

Спершу в обласному держархіві влаштували тематичну виставку документів і матеріалів, присвячену першовитокам україномовної преси в колишній Російській імперії. Головні ж урочистості відбулися на Лубенщині. На літературний вечір «Лети ж, рідне слово, лети в рідний край» небайдужих земляків запросили працівники міської бібліотеки для дорослих. Водночас під Лубнами, біля меморіалу на місці вічного спочинку фундаторів «Хлібороба» — братів Шеметів, зібралися журналісти, краєзнавці, представники районної влади та громадськості, школярі (на знімку). Вони поклали до підніжжя меморіалу живі квіти.

 


Згадували також про те, що редаговане Володимиром і Миколою Шеметами видання презентувалося як «селянський часопис». Однак у його публікаціях ішлося про найактуальніші проблеми суспільно-політичного життя, обстоювалися ідеї української автономії, власне, руху до нашої волі. Тож уже четвертий номер цієї газети, що видавалася коштом патріотичної громади і мала тираж 5 тисяч примірників, конфіскували, а після появи п’ятого її випуск узагалі заборонила царська цензура. Та посіяні «Хліборобом» зерна дали добрі сходи...

Полтава.


Фото з сайту Лубенської РДА.