Придушення акції протесту на Майдані 18 лютого 2014 року із застосуванням зброї сплановано колишнім керівництвом держави. Основна мета — спровокувати градус протистояння між правоохоронцями і протестувальниками, щоб створити нібито підстави для проведення АТО, яка готувалася ще з січня місяця. Про це вчора на брифінгу в столиці повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

«Станом на кінець лютого 2014 року в Україні була така ситуація, коли скрізь порушувалися права громадян. З боку правоохоронців застосовувалося насильство. Парламент і уряд підключилися до придушення акцій протесту. Права людини не охоронялися жодною гілкою влади. 18 лютого мітингувальники організували ходу до Верховної Ради. Слідством встановлено, що керівництвом держави було сплановано дії, спрямовані на жорстоке придушення акції протесту із застосуванням вогнепальної зброї», — повідомив він.
Як наголосив С. Горбатюк, про підозру у скоєнні цих злочинів повідомлено Віктору Януковичу, колишньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, його заступнику Віктору Ратушняку, екс-командувачу Внутрішніми військами Станіславу Шуляку і керівництву київської міліції.
С. Горбатюк зазначив, що слідство вважає причетним до розстрілів протестувальників під час Революції Гідності 20 лютого 2014 року в центрі Києва спецпідрозділ київського «Беркута». Бійцям цієї роти інкримінується скоєння убивств 39 протестувальників на вулиці Інститутській.
«Жоден із них (протестувальників. — Ред.) не був озброєний і не загрожував правоохоронним органам. Крім того, наразі отримані дані, що надають підстави стверджувати про причетність цього ж спецпідрозділу до скоєння ще 7 вбивств і 48 вогнепальних поранень того ж дня на вулиці Інститутській», — додав представник Генпрокуратури.