У Херсоні загрозливо «полегшала» важлива соціальна пільга, якою користуються майже п’ять тисяч городян. Уже десять років в обласному центрі діє програма «Муніципальний хліб». За нею інвалідам, сиротам, багатодітним родинам з міської скарбнички відшкодовують частину вартості хліба. За пред’явленням відповідної пластикової картки вони мають змогу купити по три буханці щотижня зі знижкою в одну гривню на буханець. Та споживачі небезпідставно нарікають: знижку в гривню встановлювали ще 2010 року, коли так званий соціальний хліб коштував майже три гривні. А тепер найдешевша хлібина — 5,7 гривні, а сума відшкодування та сама. До того ж, для «отоварювання» картки треба ще й у черзі постояти: на весь Херсон є тільки 16 магазинів, де їх приймають.

 

Міські чиновники також згодні, що програмі «Муніципальний хліб» не завадило б «додати ваги». Але вони не певні, що на це знайдуться додаткові кошти.


— Компенсація у гривню на кожен буханець нібито й невелика. Проте загалом витрати на цю програму перевищують 300 тисяч гривень тільки цього року. Нині обговорюється пропозиція підвищити суму відшкодування до двох гривень, однак останнє слово при формуванні бюджету на 2016 рік, зазвичай, залишається за депутатами міськради. А вони обов’язково візьмуть до уваги, що різноманітних соціальних програм у нас чимало. Та й кількість пільговиків зростає, і всі вони потребують допомоги, — наголосила в бесіді з кореспондентом «Голосу України» начальник міського управління соцполітики Олена Рузгіс.

Херсон.