Греція стала останньою із 28 країн ЄС, яка ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Про це днями в своєму мікроблозі повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.


Греція та Республіка Кіпр, яка ратифікувала документ перед цим —29 жовтня, серед українського експертного середовища вважалися проблемними державами, де на процес ухвалення угоди могло сильно й негативно вплинути російське лобі. Втім, справжній виклик документу неочікувано кинули Нідерланди.

 

Попри те, що парламент і уряд Нідерландів ратифікували Угоду про асоціацію з Україною, група євроскептиків Geen Peіl ініціювала з цього питання консультативний референдум, запланований на 6 квітня. Ініціатори волевиявлення скористалися законодавчою новинкою, за якою, зібравши необхідну кількість підписів, ініціативна група має право вимагати проведення консультативного референдуму. Звичайно, слово «консультативний» тут ключове, але чи зможе уряд демократичної країни знехтувати думкою громадян — питання риторичне. Тому нині українська спільнота у Нідерландах об’єднується довкола інформаційної кампанії.


Водночас уже сьогодні зрозуміло, що 1 січня 2016 року запрацює зона вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. І Росія днями вирішила її своєрідно з цим привітати. Уряд РФ має намір із 1 січня 2016 року запровадити заборону на імпорт українських продуктів. Про це повідомив тамтешній міністр економіки Олексій Улюкаєв. «Оскільки Україна приєдналася до санкцій проти РФ — економічних, фінансових, ми ухвалили рішення про запровадження... захисних заходів у вигляді продовольчого ембарго. Просто це рішення має відтермінований характер. Воно відтерміноване до 1 січня», — цитує Улюкаєва ТАСС. Російський міністр твердить, що країні доведеться в односторонньому порядку захищати свій ринок від «неконтрольованого доступу товарів через митну територію України, товарів із третіх країн, насамперед із країн ЄС». «Підстав для того, щоб зберігати нульову ставку митного тарифу з Україною, в такій ситуації ми не матимемо», — додав він.