Терористична загроза — одна з найгарячіших тем американських ЗМІ цього тижня. Тим більше після погроз ІДІЛ вчинити теракти в Нью-Йорку й Вашингтоні. Особливу увагу було приділено трагедії у Парижі. Драматичні репортажі з місця подій, висловлення солідарності й обурення, подробиці розслідування і реакція світових лідерів та місцевих політиків не сходять із перших шпальт газет і продовжують домінувати у випусках теленовин.

На тлі настільки інтенсивного висвітлення навіть постало запитання про упередженість західних, і зокрема американських, ЗМІ. «Невже Париж важливіший, ніж Бейрут? Схоже, так воно і є, якщо судити по пресі», — матеріал під таким заголовком у виданні Slate нагадав про те, що на день раніше унаслідок атаки смертників ІГІЛ у столиці Лівану загинуло 43 людини і сотні дістали поранення. «Чому атаки в Парижі затьмарили терор у Бейруті?» — запитує телекомпанія CBS, а The Washіngton Post публікує низку коментарів, намагаючись розібратися, чому трагедія в Парижі спричинила такий 
резонанс.


Причин багато, але, мабуть, одним із ключових факторів було те, що події у Парижі розкрили проблеми, які нині перебувають у центрі найгостріших політичних баталій у США, зокрема в рамках передвиборної кампанії. Як бути з війною у Сирії? Якими методами перемогти ІДІЛ? Чи можна й чи потрібно співробітничати з Росією на цьому фронті? Що робити із сірійськими біженцями? Чи впорається Євросоюз із новою кризою і як це позначиться на Америці? Усі ці питання останнім часом перебували під пильною увагою американської преси. Тому відлуння вибухів у Парижу миттєво відгукнулося за океаном.


The Los Angeles Tіmes пише: спекуляції із приводу того, що один із терористів-смертників потрапив у Європу як політичний біженець, «спровокували бурю в США й привернули увагу до того, як Держдеп відбирає і перевіряє біженців». І ось уже на перших сторінках жирні заголовки про те, що під впливом паризьких атак республіканці в Конгресі США закликали призупинити програму прийому біженців із Сирії, і що 26 штатів відмовилися приймати їх у себе.


Не менший інтерес викликає і тема можливого поліпшення відносин із Росією на ґрунті боротьби з ІГІЛ. «Після терактів у Парижі чи зможуть Росія і США знайти спільну мову стосовно Сирії?» — ставить запитання Mіamі Herald, наголошуючи, що у вівторок «Пентагон уперше похвалив Кремль» з початку бомбувань російськими літаками Сирії. Є, однак, і скептики. На сайті CNN старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Ольга Олікер попереджає, що в Сирії Росія переслідує свої тактичні цілі, намагаючись урятувати Асада. Bloomberg News наголошує: натяки на зближення між Путіним і Заходом відбуваються на тлі стагнації російської економіки в результаті санкцій за анексію Криму. Водночас агентство зазначає: «після наради із президентом Обамою на саміті «двадцятки» в Туреччині Путін оголосив у понеділок, що готовий допомогти реструктурувати борг України, що дозволить розв’язати диспут, який заважав зусиллям Києва зміцнити фінанси, що похитнулися».


США.