Сьогодні завершує роботу форум Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.  Цього разу він відбувався у Манілі. Багато років учасники зібрання наголошували, що в центрі уваги форуму — винятково економічні проблеми: торгівля, фінанси, експортні мита, інтеграційні та інноваційні процеси розвитку регіону тощо. Однак цього разу події у світі та виступи учасників внесли в тематику кардинальні зміни.


Президент США Барак Обама, наприклад, чимало уваги приділив угоді про Транс-Тихоокеанське партнерство, підписаній лідерами 12 країн-учасників АТЕС. Він назвав її «найбільш прогресивною торгівельною угодою з усіх, які раніше укладалися». Таким чином, тема ТТП стала однією з головних у перший день форуму, хоча попередньо її обговорення не передбачалося.
Китайський лідер Сі Цзіньпін, чия країна не долучилася до угоди, заявив, що сповільнення економіки в країні не в останню чергу спричинено зовнішніми обставинами та торгівельними обмеженнями, а тому Піднебесна також працює над створенням всеосяжної зони вільної торгівлі.


Оригінальну позицію виклала на саміті російська делегація: вона запропонувала «дружити сім’ями», тобто при створенні всеосяжної зони вільної торгівлі «особливу увагу приділити інтеграційній взаємодії із Євразійським економічним союзом». А прем’єр Росії Дмитро Медведєв, який поїхав на саміт замість Путіна, у звичній для росіян манері взагалі видав бажане за дійсне. Він заявив, що ситуація в економіці Росії стабільна. Слабкий рубль зробив Росію привабливою для інвесторів. І взагалі на тлі останніх терактів бойовиків ІДІЛ, проти яких наче бореться Росія, курс «деяких західних країн» на ізоляцію Москви видається щонайменше дивним.
На жаль, деякі західні країни, схоже, справді готові списати Росії бодай частину гріхів за її «боротьбу» з тероризмом. Навіть Обама, виступаючи на саміті АТЕС, назвав Росію конструктивним партнером, хоча й заявив, що розбіжності зберігаються.


Серед тем, які викликають оптимізм, прозвучали рішення Китаю та Японії продовжити перемовини про спільну розробку нафтогазових родовищ Східно-Китайського моря. Домовленості було припинено п’ять років тому, коли китайський риболовецький траулер у спірних водах зіткнувся з катером японської берегової охорони. Оптимізм пов’язаний зі сподіваннями на те, що і в інших випадках територіальних спорів можна буде знайти рішення, які влаштовуватимуть обидві сторони. Адже на ті саме острови архіпелагу Спратлі в Південно-Китайському морі, де Піднебесна розгорнула будівництво інфраструктури, претендують аж сім країн АТЕС.


Хоч би як намагалися учасники форуму зосереджуватися суто на економіці, тривожні події в світі повертали їх до питань безпеки. Ця тема знайшла відображення і в підсумковому документі саміту АТЕС. Лідери економік висловили солідарність з народом Франції, з парижанами, які постраждали від терористичних атак ІДІЛ, і домовилися зміцнювати готовність протистояти тероризму.


Підсумкова декларація засвідчила також готовність спільно розв’язувати економічні, соціальні, екологічні та інші проблеми, зміцнювати співробітництво та обстоювати курс на стабільність і розвиток регіону.


Два саміти — «Великої двадцятки» і АТЕС — не вперше відбуваються майже одночасно. Торік лідери АТЕС спочатку зібралися в Китаї, а  G20 — потім в Австралії. На обох форумах тоді був присутній Володимир Путін. У Пекіні він найбільше запам’ятався тим, що «не за етикетом» накинув плед на плечі дружини китайського лідера, а в Брісбені незабутньо «поспілкувався» з коалою. Ігнорування російського лідера учасниками «двадцятки» було надто помітним. Прем’єр Австралії Тоні Еббот прямим текстом порадив йому вибачитися перед родинами загиблих у малайзійському «Боїнгу», збитому в небі над Донбасом.


Цього разу Путін на АТЕС не поїхав, можливо, в нього погані спомини про захід, а може, не був упевнений, що знову не пригадають давні «гріхи». Натомість приїхав Медведєв. І не сам, а... з ведмедем — «як символом співробітництва і партнерства». Інформагентства повідомили, що ведмедю знайшли почесне місце в Саду скульптур форуму АТЕС.