Зміни до Конституції в частині правосуддя під час учорашньої прес-конференції обговорювали дипломати. Зокрема, вони вели дискусію про засоби усунення політичних впливів на судову владу, шляхи її очищення та подолання корупції серед представників Феміди.


Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт закликає українські владу і суспільство внести зміни до Конституції в частині децентралізації та судової реформи.


«Оптимізму додають дебати навколо конституційної реформи. Дуже велике досягнення — угода між різними фракціями і громадянським суспільством. Ця реформа йде в правильному напрямі. Ми очікуємо від Президента подальших кроків», — сказав посол.


На його думку, народні депутати мають насамперед думати про Україну та її громадян, а не про певну політичну силу.


Важливим, вважає Джеффрі Пайєтт, є застосування принципу децентралізації в підконтрольних Україні районах Донбасу.


Крім того, він підкреслив, що зміни в частині судової реформи, що їх підтримують США, не стосуються заміни якихось конкретних суддів, а йдеться про підтримку верховенства права і знищення олігархічної системи.


Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Владімір Рістовскі зазначив: Венеційська комісія вважає, що текст змін до Конституції України дуже добре виписаний і заслуговує на міжнародну підтримку. «Враховуючи, що цей текст схвалили головні політичні сили та громадянське суспільство, його необхідно вносити до парламенту та ухвалювати. Відповідні зміни можуть покращити ситуацію з правами людини, відновити довіру до судової системи і допомогти в боротьбі з корупцією», — переконаний В. Рістовскі.


Постійний заступник посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфганг Біндзайль наголосив, що реформа судової системи є фундаментальною, оскільки без неї зміни в інших сферах не дадуть належного результату. «Німеччина підтримує Україну вже понад 20 років, наприклад, у запровадженні міжнародної асоціації із судового співробітництва, яка надає допомогу, поради стосовно заміни суддів. Україна зробила великий крок уперед, розробляючи конституційні зміни. Це інклюзивний процес», — підкреслив він.


Дуже важливим кроком, на його думку, є відділення судової системи від політики, фінансових інтересів. Інституційні зміни повинні стосуватися припинення впливу Президента або Верховної Ради на суддів. А основні рішення має приймати Вищий суд юстиції.