Євгенія КОВАЛЕНКО (Скадовськ Херсонської області):


«Які конкретні зміни відбудуться після набрання чинності законом щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб? Чим допоможе він переселенцям?»


Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій ПАЦКАН (на знімку):

 


— Згідно із законом для того, щоб стати на облік внутрішньо переміщеним особам необов’язково мати реєстрацію. Тепер це можна буде зробити за будь-якими документами, які посвідчують особу: водійські права, свідоцтво про народження, трудова книжка, документ про право власності тощо. Тобто закон розширює перелік документів, які підтверджують факт переміщення із зони АТО, Криму на територію України. Уповноважений орган зобов’язаний розглянути заяву про отримання відповідної довідки, яка видаватиметься безстроково, протягом 15 робочих днів.


Крім того, я ініціюватиму проведення двох виїзних засідань Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Перше — на лінії розмежування, де народні депутати зможуть побачити, як живуть там громадяни України. Друге — в місцях вимушено переселених осіб, щоб наступні законодавчі ініціативи було розроблено для людей, котрі потребують нашої допомоги.


Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Георгій ЛОГВИНСЬКИЙ (на знімку):

 


— Закон полегшить життя переселенцям, оскільки тепер їм не потрібно буде проходити перереєстрацію кожні півроку. Також у цьому нормативному акті прописано простий порядок звільнення з попередньої роботи на тимчасово окупованих територіях, що спрощує процедуру працевлаштування та отримання статусу безробітного.


Крім того, розширено список установ, які мають право вносити переселенців в електронний реєстр як тимчасово переміщених осіб для отримання відповідної довідки. Це дасть змогу уникнути черг.


Ми намагатимемося й надалі втілювати в життя низку законодавчих ініціатив, котрі нададуть можливість людям, що залишилися на тимчасово окупованій території, відчувати себе рівноправними громадянами України.