Україна приєдналася до програми ЄС «Креативна Європа». Угоду про це між урядом України та Європейською Комісією учора підписали віце-прем’єр — міністр культури України В’ячеслав Кириленко та Комісар ЄС з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібор Наврачич (на знімку ліворуч).

 


«Програма «Креативна Європа» дасть змогу українцям реалізовуватися в Європі, приймати наших європейських колег тут та робити спільні творчі проекти. Український креативний сектор отримав нові можливості, в тому числі доступ до проектів, загальна вартість яких становить майже 1,5 мільярда євро», — сказав    В. Кириленко.


Єврокомісар Т. Наврачич, вітаючи приєднання України до «Креативної Європи», зазначив, що цінності, які сповідує програма — це культурне і мовне розмаїття та обмін культурним досвідом. «Як і будь-яка сім’я, «Креативна Європа» може бути сильною лише в тому разі, якщо її члени поділяють спільні цінності, мають спільне розуміння подальшого розвитку і тих процесів, що відбуваються в нашому світі. Приєднання України до програми «Креативна Європа» свідчить про те, що Україна поділяє спільні європейські цінності. Але йдеться не лише про нематеріальні речі, а й про фінансову підтримку. Тому кошти, що виділяються на підтримку проектів у рамках програми «Креативна Європа», можуть допомогти представникам українського креативного сектору розвиватись в європейському напрямку, забезпечувати переклади художніх творів європейськими мовами, сприяти розвитку креативного середовища в Україні», — сказав Т. Наврачич.


Після підписання угоди з Єврокомісаром також зустрівся прем’єр Арсеній Яценюк. За словами глави уряду, участь у цій програмі відкриє нові перспективи і можливості для популяризації української культури в Європі, доступу до засобів і можливостей ЄС для розвитку, зокрема, креативної індустрії, кіномистецтва, а також створить нові можливості для перекладу українських авторів мовами країн ЄС та творів європейських авторів українською.


А. Яценюк та Т. Наврачич також обговорили конкретні кроки, спрямовані на поглиблення співробітництва між Україною та Євросоюзом у сфері університетських та студентських обмінів, ситуацію з підтримкою наукової сфери України і допомогу в контексті потреб університетів, евакуйованих з територій, які потерпають від російської агресії.

 

Довідково 

 

Метою програми «Креативна Європа» є розвиток сектору культури та креативних індустрій в країнах Європи, посилення конкурентоспроможності європейської аудіовізуальної продукції, а також забезпечення промоції і захисту культурного та мовного розмаїття. Програма складається з двох підпрограм — «Культура» та «Медіа», і передбачає надання фінансової підтримки для реалізації проектів (у вигляді грантів на співфінансування) за 18 напрямами, кожен з яких охоплює окремий сектор чи вид діяльності. Передбачено, що Україна в перший рік участі в програмі сплатить лише символічний внесок у розмірі 1 євро.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.