День передплатника зібрав на поштамті Херсона чимало городян середнього віку та пенсіонерів. Що поробиш — молодь знаходить інформацію у телепередачах та Інтернеті, а от старшому поколінню в неї треба вчитатися та порозмірковувати над друкованими рядками.

 

Так звикли, хоча вподобання нині доводиться частково змінювати. «Раніше і я, і багато хто з моїх знайомих, передплачував не менше трьох газет — національну, обласну, а ще до душі якийсь тижневик про садівництво або кулінарію. Тепер грошей вистачає на передплату тільки одного видання. Тож і шукаю на стендах таку газету, де вистачало б інформації і про владу, і про регіони, і якісь хатні поради можна було прочитати, —пояснює 68-річна пенсіонерка з приміського селища Геологів Любов Антонюкова. — Схиляюся до думки, що «Голос України» багато в чому цим вимогам відповідає».


Загалом раніше обраним виданням прості херсонці не зраджували. Якщо вподобав газету, виписуєш її кілька років поспіль, то відмовитися від вірного друга та порадника через незначне подорожчання передплати і бажання не буде. Адже друзів багато не буває і від них не відмовляються. А от для десятків тисяч працівників лікарень, шкіл, органів влади та місцевого самоврядування передплата перетворилася на недоступну розкіш. Причому від цього можуть постраждати всі — і читачі, і суспільство, зазначають зв’язківці.


«Установи, які фінансуються зі скарбничок різних громад, не в змозі виписати собі навіть офіційні видання, де, окрім новин та аналітики, публікуються закони, нормативні акти, роз’яснення щодо їх використання. Адже Кабінет Міністрів України своєю постановою № 117 від 23 квітня 2014 року заборонив попередню оплату товарів і послуг за бюджетні кошти. Маємо наслідок: рівень передплати нині становить лише 58 відсотків від минулорічного і 22,16 відсотка — від тиражів на 1 січня цього року. Єдиний виняток — «Голос України», де рівень передплати перевищує 30 відсотків від передплати на початок року, — стривожений директор регіональної філії «Укрпошти» Юрій Горбенко. — І редакції, і ми не бачимо іншого виходу, окрім як звернутися до Кабінету Міністрів України із проханням внести зміни до зазначеної постанови № 117, виключивши періодичні видання з переліку товарів та послуг, за які не можна вносити попередню оплату бюджетними коштами».


Нині до «Херсонпошти» вже звернулися понад двадцять органів місцевого самоврядування та бюджетних установ із гарантійними листами та проханнями оформити передплату на умовах розрахунку наступного року по факту надходження необхідної періодики. Але зв’язківці прохань задовольнити не можуть, адже пошті треба, в свою чергу, розраховуватися з редакціями газет. А газетярам — купувати папір та розраховуватися з типографіями, платити зарплату журналістам. За папір, бачте, також попередню оплату вимагають, тому й передплата на газети існує не відсьогодні і навіть не відучора.

Херсонська область.

 

День передплатника на Херсонському поштамті відвідали переважно пенсіонери.


Фото автора.