Чернігівка Мар’яна Харді — активна учасниця Майдану. Небайдужа дівчина-фотокор багато днів провела на передовій — між протестувальниками та беркутівцями. Ночувала в наметах, в Будинку профспілок.

 


— Я приїздила до Києва в грудні, січні та лютому, — розповідає учасниця доленосних подій. — Перше поранення дістала 20 січня на Грушевського. Тоді гумова куля потрапила мені у руку. Згодом від розірваної шумової гранати з’явився шрам на нозі... Мало не загинула на Інститутській 18 лютого. Мене і колегу Ігоря Волосянкіна захопили чотири розлючені беркутівці десь о 14.30. Вони розбили фотоапарат, зняли з мене каску і почали гамселити по голові, по спині кийками. Ігор прикривав своїми руками мою голову, та я все-таки знепритомніла. Коли прийшла до тями, якийсь офіцер-беркутівець скомандував нас залишити: «Досить для них». Ми сховалися в якомусь дворі. Лікарі згодом констатували струс мозку...


Вражаючі світлини Мар’яни з тих буремних подій побачили у Чернігові, а згодом демонструвалися у Польщі (Гданськ), Литві (Вільнюс), Болгарії (Софія) та інших містах. Смілива дівчина за активну громадську позицію та дорогоцінний фотолітопис Майдану нагороджена премією ім. Леоніда Глібова.


Чернігів.


Фото з архіву М. Харді.