Завдання і цілі, які ставили перед собою учасники Євромайдану, і за два роки після буремних подій лишаються виконаними лише частково. Чого вдалося досягти на цей час — це повалити режим Віктора Януковича, змінити керівництво країни та відновити курс на євроінтеграцію. Решта ключових вимог активістів протестного руху — боротьба з корупцією та покарання винуватих у злочинах проти Майдану і країни —  все ще лишаються нереалізованими. Принаймні таку думку поділяють більшість експертів, опитаних у рамках дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. Результати зрізу експертних думок учора презентували у столиці.


Позитивними наслідками Майдану, переконані експерти, стали початок формування якісно нової політичної нації українців, зростання національної самосвідомості та підвищення активності громадянського суспільства. Військова агресія Росії та, як результат, втрата контролю над частиною власної території — це основні негативні наслідки подій кінця 2013-початку 2014-го. «При цьому значна частина експертів наголошують, що ця війна просто почалась раніше, ніж планувалась», — уточнює Марія Золкіна, аналітик Фонду.


І якщо у відповідях на попередні запитання думки експертів у більшості своїй збігалися, то оцінка ймовірності проведення Майдану-3 їх розділила навпіл. Абсолютна більшість опитаних, як мінімум, не відкидають такої можливості.
Можливими причинами масового протесту, на думку опитаних експертів, можуть стати відсутність системних ефективних реформ, які б дали бодай якісь позитивні наслідки для життя пересічного громадянина, погіршення економічної ситуації та зубожіння населення і найголовніше — подальше процвітання корупції.


— Нинішня ситуація нагадує події після Помаранчевої революції, — зізналася Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демініціативи». — Тоді Україна була унікальною країною у світі: перейшла у міжнародному рейтингу до категорії «вільних країн», при цьому — лишилася державою із дуже високим рівнем корупції. Такого в світі більше не було. Тоді Україна була політично нежиттєздатнім кентавром. І те, що до влади цілком законним шляхом прийшов Янукович, стало наслідком нежиттєздатності того режиму. Зараз те саме. Україна знову, як той кентавр: є вільною, але корумпованою. У сприйнятті людей рівень корупції навіть став вищим, бо вони зараз постійно бачать у ЗМІ, хто скільки взяв, кого посадили, кого ні... І знову цей режим, аби вижити, повинен щось терміново робити. Йдеться про дуже болісні і швидкі кроки, що зачіпатимуть спонсорів партій, кумів, братів, друзів... Боротися з корупцією лише серед чужих — не вийде. Зараз різко падає довіра до влади, зростає невдоволення населення, і це свідчення того, що існує велика небезпека і для режиму, і для країни...


Єдиний шлях до порятунку — стрімка реалізація цілей останнього Майдану: боротьба з корупцією, покарання злочинців із лав і минулої, і нинішньої влади.


Між тим частина експертів запевняє: критикуючи, все ж не потрібно забувати, що життя в країні таки змінилось. Влада уже не може не реагувати на тиск громадянського суспільства. І найголовніше, як сказав Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демініціативи», ми все таки відійшли від краю прірви, куди нас тяг Янукович.