Реформи децентралізації та проблеми, з якими стикаються новоутворені територіальні громади та їх керманичі, стали головним лейтмотивом зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з представниками об’єднаних громад, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та громадських організацій Хмельниччини. Для області така розмова вкрай важлива, оскільки вона є одним із лідерів зі створення територіальних громад у країні. Із запланованих 53 новоутворень 22 вже почали діяти.


— За час існування незалежної країни так і не вдалося провести жодної ефективної реформи, яка привела би до справжнього європейського прориву. А звідси — серйозні проблеми в нашій економіці, а відтак і соціальному житті. Без розпочатої нами реформи децентралізації влади зрушити з мертвої точки нам не вдасться, — переконаний глава парламенту. — Дотепер влада на місцях не мала ані відповідних повноважень, ані грошей для того, щоб їх здійснювати. Єдине, чим володіла, — відповідальність, як перед тими, хто її обирав, так і перед тими, хто призначав. Реформа повинна дати нові механізми для справді дієвої і відповідальної моделі влади.
Одним із перших кроків на цьому шляху стала передача фінансів на місця. Як навів приклад Володимир Гройсман, підтвердженням правильності таких дій є те, що Хмельниччина з початку року збільшила надходження до місцевого бюджету на 45 відсотків, а лише обласний центр додатково отримав 175 мільйонів гривень, котрі тепер може використати на потреби міста.


Але аж ніяк не всі очільники місцевих рад і громад погоджуються з тим, що для них відкрились нові джерела бюджетних надходжень. Зокрема, своїми міркуваннями поділились Славутський міський голова Василь Сидор та Старокостянтинівський — Микола Мельничук. Говорили вони і про низку інших проблем, котрі не можуть здолати на місцях без підтримки зі столиці. У цілому ряді практичних питань Володимир Гройсман пообіцяв розібратись, допомогти і у разі потреби передати урядовцям для найшвидшого вирішення. Але у правильності розпочатого процесу створення укрупнених територіальних громад, які візьмуть на себе відповідальність насамперед за невеликі населені пункти, котрі нині не мають перспектив на життя, немає сумніву.


— 159 новоутворених територіальних громад уже пройшли вибори. Вони розвиватимуться і ставатимуть успішними просто на наших очах, будуть самодостатніми і зможуть забезпечити належний розвиток економіки, а відтак і всіх соціальних сфер на місцях, — висловив своє переконання Голова Верховної Ради.


Але це лише початок. Успішне реформування неможливе без конституційних змін. Стосовно останніх низка політичних сил висловлює чимало побоювань, однак, за словами Володимира Гройсмана, чимало у цих страхах надуманого. Адже в жодному разі не йдеться про надання особливого статусу будь-якому регіону, наділення особливими повноваженнями префектів та надання Президенту повноважень по розпуску місцевих рад. Навпаки, запропоновані зміни мають стати тими стримуючими механізмами, які захистять державу і владу від диктаторського свавілля.


Підтримуючи ідею якнайшвидшого внесення змін до Конституції, без яких неможлива подальша децентралізація влади, депутат обласної ради Володимир Олуйко запропонував, як один із варіантів, прийняття цих змін знизу, коли їх внесуть представники місцевих органів влади і затвердять на конституційній асамблеї.


Нині про такі кроки не йдеться, хоча не відкидається такий варіант розвитку подій. Натомість Володимир Гройсман підтвердив ідею створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання з підтримки реформи децентралізації: «Сподіваюсь, незалежно від партійної приналежності, прихильників цієї ідеї буде багато, і вони стануть двигуном відповідних змін». Він запевнив також, що уже через півроку ситуація на місцях має бути набагато кращою, ніж тепер. Головне — представникам влади не триматись за свої місця, а керуватись лише майбутнім країни.


Своє бачення необхідності проведення реформ висловили народні депутати Ганна Гопко та Остап Єднак, котрі були присутні на зустрічі разом із Головою Верховної Ради.


Після наради Володимир Гройсман відвідав Хмельницьке ДП «Новатор», ознайомився з його роботою, оглянув виставку продукції.


У переддень Дня Гідності та Свободи Володимир Гройсман поклав квіти до Меморіалу Героям Небесної Сотні.

Хмельницький.

 

Голова Хмельницької облдержадміністрації Михайло Загородний, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, голова Хмельницької облради Іван Гончар (зліва направо) вшанували пам’ть Героїв Небесної Сотні.

 

Директор ДП «Новатор» Анатолій Вдовиченко.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.