Бійці батальйону «Миротворець» вимагають від Калинівської міськради на Вінниччині терміново розпорядитися грішми, виділеними державою на квартиру для сім’ї В’ячеслава Катрича, убитого в Іловайському котлі.

— Якщо виділені державою гроші не використають до грудня, їх доведеться повернути у бюджет, — каже побратим загиблого з батальйону «Миротворець» Олександр. — Ми дізналися, чому загальмувала справа: продавці не вірять, що держава їм заплатить, тому просять готівку. Треба шукати вихід. Кошти вже на рахунку Калинівської міськради. А час минає нестримно.

Зі сльозами на очах ходить кабінетами 

За словами пана Олександра, хлопці готові допомогти вдові, але вони нині у зоні АТО.
— Я доставляв тіло вбитого В’ячеслава додому, — розповідає боєць. — Тоді дав слово допомагати, чим зможу, його дружині Валентині та їхньому синові-школяреві Ігорю. Тепер Валентина телефонує і, плачучи, розповідає, що ходить кабінетами начальства, а справа з місця не зрушується. Шкода, що ми зараз далеко від Калинівки. Інакше хтось інший витирав би сльози. Не за те наш побратим загинув, щоб чиновники знущалися над його сім’єю!
Як повідомили у бухгалтерії міськради, 14 жовтня на рахунок міської влади надійшло 400 тисяч 548 гривень. Заступник міського голови Калинівки Олександр Щьов каже, що після цього міськрада надрукувала у районній газеті оголошення про придбання квартири. За словами співрозмовника, відгукнувся тільки один продавець. Але й той відмовився, коли дізнався, що розрахунок буде безготівковий.
— Шукаємо продавця, працюємо з ріелторами, попросили вдову теж шукати того, хто міг би продати для неї житло, — продовжує Олександр Щьов. — Сподіваємося, цього разу не повториться ситуація, коли афганцю так і не вдалося купити житло. Повірте, зробити це непросто. До речі, міська рада вже надала дружині загиблого земельну ділянку під забудову у межах міста.

Два помешкання вже купили

Разом з 10-річним сином Валентина Катрич проживає в однокімнатній квартирі. Каже, вона — подарунок батьків.
— Можливо, я б нікому нічого не писала і не оббивала пороги, — каже пані Валентина. — До цього мене підштовхнув факт надання житла двом моїм землячкам. Їхні чоловіки також загинули в АТО. Обом їм надали житло у новобудовах у Вінниці. І не по одній кімнаті, як шукають для мене. Я рада, що у них вирішилося питання. Коли дізналася про це, подумала: чому ж я сиджу, як то кажуть, склавши руки.
Куди тільки не писала вдова! Була на прийомі в голови Калинівської райдержадміністрації Володимира Гаврилюка. Як стверджує співрозмовниця, говорили про можливу доплату з районного бюджету коштів до виділеної суми. Але конкретно нічого не було обумовлено. Найбільше сподівань покладала на народного депутата Андрія Тетерука. Пані Валентина каже: її чоловік пішов у батальйон «Миротворець» тільки тому, що його очолив Тетерук. Колись вони — її чоловік і Тетерук — разом служили в Калинівці в «Ягуарі». Потім В’ячеслав мав іншу роботу.
— У В’ячеслава була гарна зарплата, перспективи на службі, але він усім знехтував заради того, щоб знову бути разом з Тетеруком, — розповідає пані Валентина. — Ми всі його просили не робити цього — батьки, куми, друзі. Все покинув і поїхав з «Миротворцем» на Донбас. Казав, усе буде добре. Але вийшло зовсім по-іншому.
Коли Валентина звернулася до народного депутата Тетерука, той пообіцяв допомогти. Доручив справу помічнику. Від його імені розіслали листи. На цьому все закінчилося.
Ріелтор вінницького агентства нерухомості «Благоустрій» на ім’я Віталій, який займається нерухомістю у Калинівці, пояснив, що вартість однокімнатного житла у райцентрі нині становить від 16 до 20 тисяч доларів. «За 400 тисяч гривень можна знайти квартиру, — каже пан Віталій. — Але це буде невелике за площею житло».

Поховали іншу людину

В’ячеслав Катрич загинув в Іловайському котлі. Його тіло доставили до Запоріжжя. Документів при ньому не виявилося. На упізнання їздив його брат Павло. Він був упевнений: чоловік, якого забирає, — його рідний брат. Не міг знати, що в іншому міліцейському підрозділі «Світязь» служив боєць, як дві краплі води схожий на його брата. Це був Мирослав Столярчук з Волинської області. Саме його останки привіз у Калинівку Павло Катрич. 7 вересня відбувся похорон на Калинівському цвинтарі. Після отримання результатів експертизи ДНК стало зрозуміло, що родина Катричів поховала чоловіка з Волині. Сім’ї повідомили, що В’ячеслав разом з іншими невстановленими бійцями похований у Запоріжжі у братській могилі.
— Ні в якій могилі він не був похований, — каже боєць «Миротворця» Олександр, який привозив тіло. — Ми забирали останки з вагона-рефрижератора. Було їх там, повірте, набагато більше, ніж кажуть високі військові чини. Через іловайську м’ясорубку пройшло не менше тисячі наших хлопців. Це правда.
Після того труну волинського бійця відкопали на Калинівському кладовищі. Але В’ячеслава Катрича у цій могилі не стали ховати. Для його вічного сну викопали іншу яму. Так радили зробити старі люди. Родина дослухалася до їхніх порад.

Вінницька область.

P. S. Коли матеріал був підготовлений до друку, стало відомо, що виділених державою коштів не вистачає на придбання навіть 1-кімнатної квартири. У міськраді жінці сказали: «Або доплачуйте, або кошти пропадуть. У бюджеті міста грошей нема». Пані Валентина пояснила, що доплатити треба майже чотири тисячі доларів. «Змушена віддати кошти, які виплатили за загибель чоловіка, — каже співрозмовниця. — Не знайшлося ні в держави, ні в депутатів, до яких зверталася, грошей для сім’ї того, хто віддав життя за її незалежність. Така ось справедливість».

До речі

Олександр Щьов розповів про випадок, коли у такий само спосіб купували квартиру для одного з учасників бойових дій в Афганістані. Під час оформлення угоди в нотаріуса продавець оплатив власним коштом передбачені у такому разі податки і збори. Нотаріус посвідчив здійснення угоди. Але грошей продавець квартири не дочекався. Їх не перерахували з бюджету. Потім ходив по судах, щоб відшкодували його витрати.

 

 

В’ячеслав Катрич хотів служити тільки у батальйоні «Миротворець», заради цього залишив гарну роботу, де мав добру зарплату...

Фото надано братом загиблого Павлом Катричем.