У Комсомольську на Полтавщині завершують реконструкцію системи опалення дільниці міських каналізаційних очисних споруд. Зокрема, тут встановлюють два теплові насоси, що дасть змогу відмовитися від обігріву приміщень електричною енергією.
Водночас згадані насоси акумулюватимуть тепло каналізаційних стоків і використовуватимуть його для підігріву води в опалювальній мережі. Нагадаємо, що температура стічних вод, які витікають із житлових помешкань і потрапляють до міських очисних споруд, навіть узимку не опускається нижче п’ятнадцяти градусів. Через систему трубопроводів це тепло відбирається, а потім за допомогою насосів, у яких нічого не спалюють, температуру теплоносія підвищують до потрібної позначки. Власне, діючі компресори дають змогу застосувати принцип роботи такого собі «холодильника навпаки» і використати, по суті, «дармову» енергію стоків. Це, звісно, неабияк здешевлює теплопостачання.
На модернізацію згаданої системи опалення з установленням теплових насосів у Комсомольську витратять чотири мільйони гривень. Але за рахунок того, що виробничі та побутові приміщення загальною площею 1200 квадратних метрів обігріватимуться у такий нетрадиційний спосіб, ці витрати, за підрахунками фахівців, окупляться вже за чотири роки. Зрештою, якщо традиційні енергоносії дорожчатимуть так само стрімко, економічного ефекту від новації можна очікувати ще швидше. Реконструйовану систему опалення дільниці каналізаційних очисних споруд у наймолодшому місті Полтавщини планують ввести в дію до кінця нинішнього року. Водночас нагадаємо, що насоси, які дають змогу «позичати» тепло у стоків, річкових вод, ґрунтів тощо, у найрозвиненіших країнах використовують уже давно. У тому числі й під час обігріву житла.
Піонерами застосування теплових насосів у вітчизняному водопровідно-каналізаційному господарстві стали фахівці обласного підприємства «Полтававодоканал». На його затуринських очисних спорудах такі насоси для обігріву адміністративного та виробничих приміщень установили ще 2008 року. Тоді було прораховано також можливість наростити потужності нової системи, щоб використовувати тепло стічних вод для опалення житлових будинків у прилеглих мікрорайонах обласного центру. Однак брак коштів не дав утілити задумане в життя.

Полтавська область.