Рада Безпеки Об’єднаних Націй одноголосно прийняла резолюцію, спрямовану на мобілізацію міжнародних зусиль проти екстремістських угруповань «Ісламської держави», а також «Фронту ан-Нусра» та інших терористичних формувань, пов’язаних із «Аль-Каїдою».

 

Ухваливши запропоновану Францією резолюцію, Радбез не тільки «беззастережно» засудив серію «жахливих терористичних нападів» у Парижі, Тунісі, Анкарі, Бейруті й над Синайським півостровом, а й закликав держави-члени ООН «подвоїти зусилля» і покращити координацію для попередження і припинення терористичних актів.


Рада, зокрема, заявила про необхідність припинити потік іноземних екстремістів до Сирії та Іраку і позбавити терористів створеного ними «безпечного притулку» на території цих країн. Члени Ради Безпеки також закликали припиняти фінансування тероризму й заявили про готовність у найкоротший термін оновити санкційний список Спеціального комітету Радбезу із санкцій проти «Аль-Каїди» і руху «Талібан».


Рада також у найрішучіший спосіб засудила скоювані «Ісламською державою» грубі, систематичні й широко розповсюджені ураження прав людини й порушення гуманітарного права, а також варварські акти руйнування і пограбування культурної спадщини.


Висвітлюючи ухвалене рішення, американська преса наголошує, що за текст проголосували всі 15 членів Радбезу, включаючи Росію, незважаючи на триваючі розбіжності між Москвою і Заходом стосовно війни в Сирії. У цьому зв’язку багато хто зазначає, що прийнята резолюція була запропонована Францією, тоді як конкуруючий проект Росії не знайшов підтримки. Як наголосила The New York Tіmes, російський текст припускає координацію з урядами постраждалих країн, тобто із президентом Башаром Асадом у Сирії, а «ця ідея є анафемою для Заходу». У свою чергу The Wall Street Journal повідомила, що висунутий у середу російський проект не обговорювався. Посилаючись на західних дипломатів, газета пише, що пропонована Росією резолюція містить «занадто широке визначення терористів і дозволяє уряду Сирії залишитися при владі».

США.

 

Постійний представник Франції в ООН Франсуа Делаттр під час обговорення резолюції.


Фото прес-служби ООН.