Украй загострилася обстановка на грецько-македонському кордоні, біля КПП Ідомені (Греція), де перебуває майже тисяча біженців, що їх македонська влада називає «економічними» і не пропускає на свою територію. 


Як повідомили місцеві ЗМІ, на території Греції зібралася чимало мігрантів із Бангладеш, Пакистану, Судану, Конго, Марокко й Палестини. Влада Македонії вважає їх «економічними біженцями» і відмовляються пропускати через свою територію на Захід. Людям доводиться ночувати просто неба, оскільки місць у наметовому містечку вже не вистачає. Волонтери, які надають допомогу біженцям, попереджають, що мігрантам не вистачає харчів, в них немає теплих речей, ковдр тощо для нічлігу в наметах і просто неба.


П’ять днів тому Македонія, Сербія, Хорватія і Словенія ухвалили спільне рішення про пропуск через свої території лише сірійських, іракських і афганських біженців, які постраждали в результаті воєнних дій. Решта одержала відмову. У вихідні до Скоп’є прибув голова Європейської Ради Дональд Туск, який намагався переконати президента Македонії Георге Іванова й прем’єра Ніколу Груєевскі в необхідності створення в країні великих таборів для біженців. Але президент у відповідь повідомив, що з початку цього року через Македонію пройшло майже 500 000 людей, а країна не одержала жодної фінансової допомоги від ЄС для вирішення кризи. Георге Іванов ще раз заявив, що Македонія має можливість прийняти в себе не більш 2 тисяч осіб, які тікають від війни в Сирії, Іраку й Афганістані. А такої хвилі біженців, що шукають кращого життя, ніж у країнах Африки й Близького Сходу, Македонія просто не витримає.