У суботу, в День Гідності та Свободи, українці відзначали другу річницю подій на Майдані. До вшанування подвигу героїв тих днів долучилися й перші особи країни.

Народ неможливо принизити й підкорити

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман із самого ранку вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні. А перед тим на сторінці глави парламенту в соціальній мережі Facebook з’явилися такі слова: «Двічі українці продемонстрували всьому світу свою силу духу, мужність і прагнення жити в демократичний країні. Низько вклоняюся тим, хто поклав своє життя за нашу свободу. Пишаюся нашими співгромадянами, які всупереч жорстокому тиску антидемократичного режиму об’єдналися і відстояли своє право на вибір достойного життя та майбутнього». «Нехай цей день стане нагадуванням всім політикам — як вітчизняним, так і закордонним, що наш народ неможливо принизити та підкорити», — резюмував Володимир Гройсман.

Винні не уникнуть відповідальності

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

Президент Петро Порошенко вшановував загиблих учасників Революції Гідності разом із рідними та близькими Героїв Небесної Сотні (на знімку). Глава держави разом і дружиною Мариною та дітьми героїв, чиї батьки відстоювали право України на європейське майбутнє, встановили лампадки до пам’ятного Хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні, що розташований на місці масового розстрілу 20 лютого учасників протестів на вулиці Інститутській. Після цього всі взяли участь у літії за загиблими. Пам’ять героїв вшанували хвилиною мовчання та траурним передзвоном.

Під час зустрічі з родинами тих, хто віддав своє життя два роки тому, Петро Порошенко, не лише пригадав подвиг людей, які вийшли на Майдан Незалежності на знак протесту проти дій тодішньої влади, а й торкнувся лютневих події. Він розповів, як допомагав переносити перших поранених на Грушевського, водночас наголосивши, що всі винні у злочинах проти активістів Майдану не уникнуть відповідальності. Глава держави повідомив також про підписання указу про заснування довічної стипендії пам’яті Героя Небесної Сотні громадянина Республіки Білорусь Михайла Жизневського його батькам.

Президент відзначив, що всією країною поширюється рух із вшанування пам’яті загиблих на Майдані. Побудовано чимало пам’ятників, перейменовуються вулиці. Під час зустрічі, серед інших, виступив і голова громадської організації «Родини Героїв Небесної Сотні» Ігор Гурик, який розповів про наявні нині проблеми та виклав пропозиції з їх розв’язання. «Для нас і для мільйонів українців Революцію Гідності не завершено, — сказав він. — Вона завершиться тоді, коли ми досягнемо ідеалів Майдану, які відстоювали, — це повага до людини, демократія, прозоре правління, справедливі влада, правосуддя».

Промовці закликали Президента пришвидшити позбавлення суддів недоторканності та права відпускати злочинців під заставу. «Поки в судах сидять одіозні судді, які служили режиму Януковича, сподіватися на справедливе розслідування справ, пов’язаних із вбивствами наших дітей та родичів, марно», — заявив один із присутніх. Усі учасники зібрання разом із Президентом висловили спільну позицію стосовно потреби тотального перезавантаження суддівської влади. Глава держави повідомив, що саме на це націлені зміни до Конституції в частині реформи правосуддя, розгляд яких на часі в парламенті.

Про «Зиму у вогні»

Пізніше Президент узяв участь у презентації документального фільму «Зима у вогні» режисера Євгена Афінеєвського. Звертаючись до присутніх у залі кінотеатру, він нагадав, що рівно два роки тому, такого самого дощового дня, група студентів і небайдужих громадських діячів вийшла на Майдан з простою вимогою — Україна має бути європейською державою. «Вони не вимагали підвищення пенсій чи зниження тарифів, зниження податків чи підвищення зарплат. Вони вийшли за цінності, побачивши, що влада намагається обдурити людей — обіцявши підписати Угоду про асоціацію, але, перебуваючи на гачку в Путіна, вона збирається будувати «залізну завісу» з Європою, навіки позбавивши українців мрії приєднатися до Європейського Союзу», — сказав Петро Порошенко.

Водночас Президент назвав символічним підписання саме цього дня пакета безвізових законів, адже багато хто не вірив у надання безвізового режиму для українців через ситуацію в країні та ЄС. «Але ми — ті люди, які були на Майдані, які вірили: ми маємо зробити свою справу і ми відкриємо ці двері. Ми це робимо не для Європи, ми це робимо для себе», — заявив Петро Порошенко, відзначивши, що Угоду про асоціацію вже ратифіковано всіма країнами за значно коротший термін, ніж зазвичай триває ця процедура.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт відзначив, що для усіх причетних до створення фільму з боку Американського посольства, було великою честю долучитися до проекту, який мав на меті донести світові історію Майдану. «Всі, хто спостерігав за розвитком подій, глибоко змінилися», — сказав він, продовживши: «Досвід, який прожила ця країна за останні два роки, стосується не тільки її історії, він стосується майбутнього Європи, трансатлантичного союзу і тих цінностей, які ми всі вважаємо найдорожчими для себе».

У нас кожен день — Майдан

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, міністри культури В`ячеслав Кириленко, внутрішніх справ Арсен Аваков, юстиції Павло Петренко та інші представники уряду в суботу також мали зустріч з учасниками Євромайдану та постраждалими під час зимових подій у 2013—2014 роках. Усі учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих за незалежність України.

«Минуло багато часу, відбулося багато подій. І наша країна, і всі ми зіткнулися з дуже великими викликами після Майдану», — підкреслив Арсеній Яценюк. Тому сьогодні, зазначив він, не можна сказати, що Майдан завершився. «Майдан у нас щодня. Він у боротьбі за те, щоб країна отримувала підтримку Заходу, щоб збирати гроші на зарплати, пенсії для військовослужбовців й будувати таку дискусію, яка є сьогодні між нами», — звернувся глава уряду до учасників Євромайдану, наголосивши: «Ми всі повинні бути тільки по одну сторону».

Арсеній Яценюк запропонував створити книгу спогадів про події дворічної давності «реальних спогадів усіх тих, які зараз в цій залі, і тих, кого зараз тут немає». Він звернувся до В’ячеслава Кириленка з проханням створити відповідну групу, щоб протягом року, вже до наступної річниці, випустити таке видання. Очільник Кабміну підкреслив, що «за свободу і за гідність треба боротися кожен день» — не криком і ненавистю, не розчаруванням і опусканням рук, а спільною роботою на благо країни.

Давайте виконаємо всі обіцянки!

Чимало привітань у день Революції Гідності нашій країні адресували в соцмережах європейські політики. Так, Президент Литви Даля Грибаускайте у Twіter написала: «Друга річниця Майдану. Боротьба за нове майбутнє України продовжується». Це повідомлення містило хештег «Слава Україні». «День Гідності та Свободи в Україні — друга річниця Майдану. Надихаючий приклад мужності для всієї Європи. Слава Україні!» — зазначив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс. Згадав про нас і очільник неформальної «групи друзів України» євродепутат Пятрас Ауштрявичюс: «Майдан розпочався два роки тому. Часи змін прийшли в Україну. Давайте виконаємо всі обіцянки, дані на Майдані!» — написав він. Водночас його колега євродепутат Ребекка Хармс розмістила на своїй сторінці відео про те, як починалися протести на Майдані, а посольство США ще напередодні створило відео до річниці подій в серці столиці нашої країни.

За матеріалами офіційних прес-служб та інформаційних ресурсів.

ФАКТ

У документальному фільмі «Зима у вогні» показано події на Майдані Незалежності взимку 2013—2014 років. До фільму ввійшли інтерв’ю з учасниками протестів, записи з місця подій та повномасштабний погляд на події. Світова прем’єра відбулась у вересні на Венеціанському фестивалі. Також стрічку показували на головному конкурсі фестивалю «Телларайді 2015». На Міжнародному кінофестивалі в Торонто-2015 картина отримала приз глядацької аудиторії за найкращий документальний фільм.

 

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у День Гідності та Свободи вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні, поклав квіти і поставив лампадку на місце загибелі Сергія Нігояна.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.