Вечір минулої суботи для окупованого Росією Криму став похмурим. Його населені пункти поринули у пітьму після підриву на Херсонщині електроопор (на знімку), якими на півострів ішла електроенергія з материкової частини України.

 


Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв припустив, що у відповідь на енергоблокаду Криму Росія може запровадити чергові торговельні обмеження. «Вони вже не відвантажують нам антрацит. Нам буде дорожче, але ми все-таки можемо купувати його в ПАР. Дорогувато, звісно. Але нам поступово треба перебудовуватися і обривати всі нитки з Росією. А цьому будуть дуже пручатися всі наші олігархи та політики, які зав’язані своїм бізнесом з Росією», — сказав в інтерв’ю Ліга. net.

 

Із цим твердженням важко сперечатися. Але, мабуть, до такого протистояння на енергетичному фронті слід було готуватися заздалегідь. А зараз, на думку експертів, такі дії можуть спровокувати «темну» для всієї України. Щоб помститися за відключення «лампочки Ілліча» на анексованому півострові, Москва перекриє Києву постачання антрациту. А альтернативи, по суті, немає. Минулого року нам уже демонстрували, як це працює. Але урок, мабуть, не було засвоєно...
«Серед договорів на постачання вугілля для ПАТ «Центренерго», що їх уклала держкомпанія в третьому кварталі, і оприлюднених у «Віснику держзакупівель», вугілля з ПАР «важить» лише 7% від усього обсягу контрактів у грошовому вимірі. Решта — це вугілля із Росії і зони АТО, яке рухається тільки з дозволу Путіна», — в аналітичному матеріалі на задану тему повідомляють «Наші гроші».
Можливо, ті, хто підірвав ЛЕПи в Херсонській області, діяли із найпатріотичніших спонукань. Але не виключено, що їх використовували втемну у великій гібридній грі. І ця справа не тільки в компетенції правоохоронних органів. Вона потребує пильної уваги РНБО — адже йдеться про національну безпеку нашої країни, яка веде війну із РФ і водночас є цілком залежною від її вугілля... Цілком ймовірно, незабаром Росія таки протягне через Керченську протоку свою електромагістраль до Криму і повністю розв’яже собі руки для нового шантажу Києва. І можна тільки уявити, на які поступки доведеться піти українській владі, щоб Україна не змерзла на порозі зими.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Президент Петро Порошенко пропонує Кабміну вивчити можливість припинення вантажного автомобільного та залізничного сполучення, а також товарообігу з окупованим Кримом в обох напрямах. Про це йдеться у відповідному листі глави держави Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку, інформує прес-служба Президента. Сам лист датований ще 4 листопада. В ньому пропонується невідкладно створити робочу групу для аналізу цього питання.


***


У свою чергу Прем’єр-міністр хоче запропонувати Раді нацбезпеки й оборони України прийняти остаточне рішення стосовно формату відносин з окупованим Кримом. Про це Арсеній Яценюк заявив учора на засіданні уряду.

 

ТОЧКА ЗОРУ

 

Народний депутат фракції «Народний фронт» Георгій Логвинський:


— Так звана угода щодо постачання електроенергії в окупований Крим за своєю суттю є злочинною, з юридичної точки зору, та має відверто сепаратистський характер. 


За його словами, абсолютно не зрозуміло, як можна було підписувати угоду, в якій йдеться, що електроенергія постачається до «Кримського федерального округу РФ».


«Я абсолютно не розумію, як можна було підписати угоду, де фігурують три компанії, одна з котрих як юридична особа просто не існує», — зазначив народний депутат. За його словами, в угоді згадуються три компанії: це «Укрінтеренерго» з українського боку, «Центр расчетов» Російської Федерації, і третя компанія — Державна кримська компанія «Крименерго». Щодо останньої, як підкреслив депутат, то такої юридичної особи не існує.


«Вона відібрана в нас, а стосовно директора цією компанії розпочато кримінальне провадження, він має бути в розшуку. З особою, що перебуває в розшуку, ми підписуємо угоду?» — обурився Логвинський і назвав цю угоду недійсною та такою, яка має відверто сепаратистський характер.


Як відомо, народні депутати раніше звинуватили у причетності до лобіювання угоди про постачання електроенергії до Криму людей, наближених до російського олігарха Костянтина Григоришина, повідомляє прес-служба «НФ».


***


Перший заступник директора національної енергетичної компанії «Укренерго» Юрій Касич, повідомляє «Радіо Свобода»:


— Підрив електроопор у Херсонській області, через які постачалася електроенергія до Криму, спричинив  аварійне відключення українських атомних станцій. 


«Усі ці події призвели до необхідності додаткового аварійного відключення від електричної мережі двох блоків на теплових електростанціях — Придніпровській та Вуглегірській і аварійного розвантаження атомних електростанцій України на 500 МВт. Це Запорізька АЕС і Южно-Українська АЕС. Хочу зазначити, що такі аварійні розвантаження АЕС — це дуже небезпечно», — сказав він.


***


Президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков, повідомив «Голосу України»:


— У Крим електроенергія поступає по чотирьох лініях: три лінії — по 330 кВ та одна — 220 кВ. Пошкодили опори на території України, і практично цими лініях електроенергія на півострів не надходить. Крим за рахунок власної генерації може забезпечити себе відсотків на 20—25 від потреби.


Після повного відключення Крим почав піднімати свою генерацію. Там були такі, я б назвав, віялові включення. Не відключення, а саме віялові включення міст там, де це було можливо.


Щодо обіцянок Росії прокласти кабель через Керченську протоку, то це є цілком реальними. І вони вже його тягнуть. Цей кабель зможе забезпечити півострів відсотків на 80. Зрозуміло, що потрібно буде мережу модернізувати, щоб розподілити електроенергію. Але це все можливо. 

 

Фото Дмитра СМОЛЬЄНКА (Укрінформ).