Погоджувальна рада

 


Парламент не має бути осторонь резонансних подій, зокрема — енергетичної блокади Криму, виборів у Кривому Розі. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів. Глава парламенту доручив профільному Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу розібратися у ситуації, що склалася з постачанням електроенергії до Автономної Республіки Крим.

 

Щодо подій у Кривому Розі, то глава парламенту закликав депутатів надати всебічну оцінку цим подіям і сформувати позицію. «Вільні прозорі демократичні вибори є запорукою демократичного розвитку країни», — сказав В. Гройсман і запропонував депутатським фракціям утворити спільну робочу групу, яка надасть рекомендації для врегулювання подій у Кривому Розі.


Крім того, у парламенті з нетерпінням очікують, коли розпочнеться бюджетний процес, і уряд нарешті подасть проекти законів про податкову реформу і Державний бюджет України на 2016 рік. Однак жодних офіційних документів у Верховній Раді досі немає, і уряд обіцяє «розкрити карти» лише з другого грудня. Тоді як без податкової реформи говорити про формування держбюджету годі. До ухвалення змін до податкового законодавства не можуть бути затверджені й місцеві бюджети. Профільний парламентський комітет розробив власний варіант податкової реформи, в основу якої покладено ідею лібералізації, під законопроектом підписалися понад 110 депутатів, однак уряд категорично проти зниження податків і зборів. Консенсусу між парламентаріями та урядовцями ще немає.


Окрема тема, якою нинішнього пленарного тижня перейматиметься парламент, — зміна складу ЦВК. На сьогодні, за словами Голови Верховної Ради, тільки п’ять депутатських фракцій і груп — фракції «Самопоміч», «Батьківщина», Радикальної партії, депутатські групи «Відродження» і «Воля народу» — внесли свої пропозиції щодо нового складу ЦВК. Фракції Блоку Петра Порошенка і «Народний фронт» ще не подали свої кандидатури. В. Гройсман закликав фракції і групи поставити в цьому питанні крапку. «Парламент не має бути гальмом, а навпаки має пришвидшити цей процес», — сказав він.


В. Гройсман також доручив Регламентному комітету Верховної Ради розглянути останній інцидент (коли народний депутат Володимир Парасюк ударив працівника СБУ на засіданні антикорупційного комітету). Позиція Голови Верховної Ради щодо цього інциденту різко негативна. «Неприпустимо будь-якому народному депутатові, маючи 100% імунітет і недоторканність, застосовувати фізичну силу до будь-кого», — сказав В. Гройсман і доручив Регламентному комітету Верховної Ради розглянути прикрий інцидент.


У проекті порядку денного на нинішній пленарний тиждень — 124 проекти законів, зокрема, у вівторок заплановано розгляд проектів законів щодо роздержавлення ЗМІ, про державну службу, економічні питання, в т. ч. і про врегулювання ринку газу, зміни до Держбюджету-2015 щодо захисту та соціальних гарантій військовослужбовцям. У середу — низка освітянських законопроектів та у сфері ринку фінансових послуг. У четвер — блок питань щодо децентралізації та дерегуляції.


А головною темою в парламенті до нового року буде бюджет і податкова реформа. В. Гройсман запропонував у середу, 25 листопада, в другій половині дня провести нараду лідерів депутатських фракцій і груп за участю Прем’єр-міністра та економічного блоку уряду. Адже до кінця року залишилося три пленарні тижні, 12 пленарних днів. Водночас глава парламенту не виключив, що парламент може провести і позачергові пленарні засідання для ухвалення змін до Податкового кодексу та ухвалення закону про Держбюджет-2016.


Рік податкової реформи в інтересах середнього класу


Фактично всі лідери депутатських фракцій і груп на погоджувальній раді висловилися за прискорення розгляду і ухвалення в парламенті змін до податкового законодавства та Держбюджету-2016.


Лідер депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко на погоджувальній раді запропонував розпочати завтрашній день у парламенті з розгляду законопроекту про призначення пенсій пораненим та родинам загиблих учасників Революції Гідності. Лідер фракції БПП також запропонував провести у парламенті зустріч лідерів фракцій із силовиками та керівником Антикорупційного бюро у закритому режимі.


Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак підтримав рішення уряду призначити до річниці Революції Гідності виплати всім учасникам Євромайдану, котрі отримали тяжкі тілесні ушкодження. Уряд готує такий реєстр, повідомив Бурбак.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк наголосив, що місцеві вибори минули, але офіційні результати досі не відомі. За його словами, перегони у Кривому Розі стали наслідком непроведення реформи ЦВК.
Перший заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв зауважив, що звіти уряду про те, що вже 4,3 мільйона сімей отримали субсидії на оплату житлово-комунальних послуг і що ця цифра зростатиме — це «шлях не до реформ, а шлях до прірви».


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко закликав не допустити такого ганебного явища, як торік, коли напередодні Нового року було з голосу зачитано пропозиції щодо Держбюджету-2015 і кошторис фактично ухвалили без обговорення.


Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії) відзначив, що нині половину в структурі доходів громадян становить соціальна допомога. А реальний дохід громадян із урахуванням сплачених податків, за його словами, сьогодні в Україні — майже 100 доларів США, що є неприпустимим для європейської держави.


Віктор Бондар (ДГ «Відродження») закликав проголосувати нинішнього тижня в першому читанні новий податковий кодекс, закликавши взяти за основу законопроект про зміни до Податкового кодексу, напрацьований у профільному комітеті, який дасть можливість вивести з тіні бізнес, зарплати і вже за декілька років оживити економічне життя.


Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») нагадав, що уряд порушив Бюджетний кодекс, досі не подав до парламенту проект закону про Держбюджет-2016. Депутат закликав на базі депутатського законопроекту знаходити консенсус щодо податків і зборів.


Представник Президента України у парламенті Степан Кубів виступив із ініціативою ухвалити Заяву Верховної Ради України щодо терористичної загрози в Європі.


Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко заявив, що єдиний стримуючий чинник, який не дозволяє уряду внести до парламенту законопроекти про зміни до Податкового кодексу та Держбюджет-2016 — це відсутність узгодженої позиції щодо податкової реформи. Кириленко запевнив, що з 2 грудня уряд готовий внести до парламенту проект змін до Податкового кодексу.

 

Ганна Гопко, Андрій Кожем’якін.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 

 

Олег Березюк, Олександр Третьяков, Максим Бурбак, Юрій Луценко, В’ячеслав Кириленко.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.