Хто і чому підриває опори ЛЕП

Бойовисько на повалених опорах

На тимчасовому кордоні з окупованим Кримом прогриміла серія вибухів, які остаточно поховали надії підприємства «Укренерго» заробити на постачанні електроенергії до Криму, а кримцям влаштували «темну». Після двох невдалих спроб знищення опор на лініях Мелітополь-Джанкой та Каховка-Титан «невідомі» таки підірвали три і пошкодили ще одну ЛЕП у Генічеському та Чаплинському районах Херсонщини. Після цього зупинився відомий завод «Кримський Титан», а по всьому півострові розпочалися віялові відключення електроенергії.
Біля місць підриву учасники блокади півострова з числа кримських татар і активістів «Правого сектору» виставили свій намет і не дозволили ремонтним бригадам наближатися до ЛЕП, аби їх, принаймні, «заземлити». Спроба спецроти поліції та бійців добровольчого батальона «Херсон» під керівництвом полковника Іллі Ківи пробитися на місце подій закінчилася штовханиною і кількома постраждалими. Боєць з «Херсона» отримав черепно-мозкову травму, а полковника Головного управління Національної поліції Херсонщини Олега Ярошака хтось «підрізав» у спину, коли офіцер намагався витягти травмованого з-під ніг учасників бійки. Постраждали і двоє журналістів — репортера татарського телеканалу ATR, як вона стверджує, вдарили прикладом автомата у живіт, а кореспондента інтернет-видання «Херсонські вісті» грубо виштовхали, перешкоджаючи дівчині виконувати свої професійні обов’язки.

Диверсія чи акт відчаю?

Думки херсонців з приводу цих подій розділилися. Наступного дня після конфлікту біля ЛЕП у Херсоні близько п’ятдесяти активістів вийшли на мітинг біля будівлі облдержадміністрації, вимагаючи не застосовувати силу проти учасників продовольчої блокади Криму, яка вже переросла і в енергетичну. «Мовчазна більшість» так активно свою позицію не висловлює, але причини вибухів чудово розуміє. І багато в чому співчуває тим, хто зараз тримає оборону на тимчасовому кордоні.
— На мою думку, підрив опор на лінії електропередач — це швидше акт відчаю, ніж холоднокровна диверсія. А кримські татари справді у відчаї. Їхніх  рідних, близьких, друзів, котрі залишилися в Криму, тероризують путінські спецслужби —  про тортури, незаконні обшуки, убивства та зникнення людей ми вже начулися. Але цілий народ не чують і в Україні. Кримські татари неодноразово зверталися до Верховної Ради з проханням скасувати закон про вільну економічну зону у Криму, унеможлививши постачання українських товарів окупантам з юридичної точки зору. Та, попри підтримку їхньої позиції Президентом України, питання у парламенті досі не вирішується, — каже голова Генічеської райдержадміністрації Херсонщини Олександр Воробйов.

Як би нам порозумітися

Схоже, навіть силовики учасникам енергетичної блокади Криму більше співчувають, аніж домагаються їх покарання. Про-мовистий приклад — брифінг начальника Головного управління Національної поліції Херсонщини Артура Мерикова. Розповідаючи про дії правоохоронців під час інциденту, в якому постраждали двоє його підлеглих, шеф поліції краю оперував навдивовижу м’якими формулюваннями «прибули вирішити питання мирним шляхом», «не знайшли порозуміння» тощо. І це про ситуацію з вибухами, масовим безладом та опором вартовим порядку!
Артур Мериков на брифінгу для журналістів повідомив, що поліція і після вибухів вартувати під кожною ЛЕП не буде — це не її завдання, та й людей просто не вистачить. Він каже: запропонував «Укренерго» укласти відповідну угоду із Держслужбою охорони. Та виставити по автоматнику біля кожної опори стане енергетикам у таку копієчку, що постачати електрику на анексований півострів буде просто невигідно. Хіба брати за кожен кіловат, як за тисячу кубометрів російського газу. А в іншому випадку сьогодні ЛЕП ремонтуватимуть, а завтра підриватимуть знову, тільки на іншій ділянці. Адже вибухівки Україною після подій на сході «порозповзалося» досхочу. І тих, хто на фронті отримав досвід її використання, також немало. То, може, краще з ними домовитися, а не м’язами грати?

Херсон.

ЦИТАТА

Про відчай говорить і кримський татарин Авдер Муждабаєв, чиє звернення оприлюднили в соціальних мережах та на сайтах Херсонщини: «Я не знаю, хто підірвав опори ЛЕП, що ведуть до Криму. Але я можу спробувати пояснити тим, хто не розуміє або вдає, чому ці люди так вчинили. І чому ті, хто зараз перебуває на кордоні, так вчинили. І чому ті, хто зараз перебуває на кордоні, заважають відновити енергопостачання. У мене нещодавно померла мати. Це втрата, яку ні з чим порівняти. Так ось. І кримських татар позбавили матері. Батьківщини. Навіть гірше — на їхніх очах принизили, зганьбили її. І відірвали матір від дитини, як відривали колись дітей біля воріт концтабору. І тепер їх ганяють і цькують, як звірів на полюванні: або живи і тремти від жаху, або геть з Криму. Як би ви почувалися на їхньому місці? Відчай — поганий порадник? Ну так. А ви пам’ятаєте себе у хвилини відчаю?»

ФАКТ

З початку продовольчої блокади Криму від громадян, котрі перетинають контрольні пункти в’їзду-виїзду на Херсонщині, надійшло 119 звернень. Із них половина — скарги на незаконні дії учасників блокади. Дані ГУ Національної поліції в Херсонській області.

Фото Дмитра СМОЛЬЄНКА (Укрінформ).