Служба безпеки України створює єдину базу даних зниклих безвісти та викрадених у зоні АТО. Про це днями у столиці повідомив голова об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місця знаходження безвісті зниклих в районі проведення АТО Юрій Качанов.

«На даний час дуже низька координаційна функція між нашими органами влади, правоохоронними структурами, волонтерськими групами та людьми, які готові допомагати. Тому визначено, що буде створено на базі СБУ об’єднаний центр, який займатиметься пошуком безвісти зниклих людей у зонах, непідконтрольних українській владі, пошуком тіл та звільненням полонених», — зазначив Качанов.
Довідково
За даними МВС, на сьогодні зареєстровано 6200 заяв та повідомлень про безвісти зниклих та викрадених осіб у зоні АТО. З них установлено долю 4700 осіб. Невідомим залишається місце знаходження 1,5 тисячі осіб: 986 — зниклі безвісти, 542 — викрадені. Через низьку координацію між різними силовими структурами до об’єднаного центру на цей час надійшла інформація про 774 такі особи.

«З початку вересня 2014 року в Збройних Силах України здійснюється робота щодо пошуку зниклих безвісти та евакуації тіл загиблих військовослужбовців Збройних Сил України, правоохоронних органів та інших військових формувань. Враховуючи обмеженість у 2014 році досвіду пошукової роботи та ресурсів, було створено на ротаційній основі спільні пошукові групи від Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз «Народна пам’ять» та Національного військово-історичного музею України. За час діяльності зазначених пошукових груп знайдені, ексгумовані та передані представникам груп військово-цивільного співробітництва, які працюють у зоні проведення АТО, для подальшого транспортування до бюро судово-медичної експертизи майже 650 тіл та фрагментів загиблих військовослужбовців ЗСУ. Пошук та повернення тіл загиблих відбуваються в межах пілотного гуманітарного проекту під назвою «Евакуація 200», — повідомив старший офіцер відділу пошукових робіт управління військово-цивільного співробітництва ЗСУ підполковник Михайло Котелевський.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зазначила, що уряд намагався залучити до співпраці з цього питання міжнародні місії, але безрезультатно. «Ще минулого року Червоний Хрест відмовився. Самопроголошена влада непідконтрольних територій теж не захотіла допускати будь-які українські офіційні державні підрозділи. Тому при Міністерстві оборони, де ми планували створити таку організацію, її не зробили через неможливість доступу», — наголосила вона. За її словами, допоки територія не буде контрольована, на жаль, неможливо провести необхідний комплекс заходів для пошуку безвісті зниклих та полонених.